GIS ostrzega: tych jajek nie jedz. Wykryto w nich groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący produktu spożywczego. Tym razem wykryto bakterie Salmonelli na skorupkach wybranej partii jajek. Sprawdź, czy masz je w lodówce.
31 maja Główny Inspektorat Sanitarny opublikował za pośrednictwem mediów społecznościowych ostrzeżenie dotyczące wykrycia Salmonella Enteritidis w dwóch produktach spożywczych. Dokładnie chodziło o "Jaja Królewskie" i "Mazowieckie Jaja".
Wówczas poinformowano, że zostanie wszczęte postępowanie wyjaśniające. Po zakończeniu wspomnianej procedury 6 czerwca GIS zaktualizował komunikat, z którego wynika, że jedynie "Jaja Królewskie" (klasa A, klasa wagowa>60 g) podlegają wycofaniu. Ich producentem jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński.
"W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie »Jaja Królewskie«, najlepiej spożyć przed: 18.06.2023, kod na skorupkach 3PL14371391 podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem" – czytamy w zaktualizowanym komunikacie.
Jajka wycofane z obrotu. GIS ostrzega przed salmonellą
Jak inspektorat zaznaczył, "nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia". Zwrócił też uwagę na to, że "spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy".
GIS poinformował, że właściciel zakładu "KOKO" podjął natychmiastowe działanie. W porozumieniu z odbiorcą prowadzi wycofanie tej partii jaj z obrotu, a następnie przekaże ją do utylizacji.
Jak wynika z danych, podanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonelli stanowią najczęstszą przyczynę zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Dochodzi do nich najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Symptomy zatrucia salmonellą to w większości przypadków biegunka, bóle brzucha i wymioty.