GIS ostrzega: tego makaronu nie jedz, został wycofany ze sklepów. Może zawierać toksyny

2022-09-14 14:05

Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży popularnego makarony pełnoziarnistego. Badania wykazały wyższe niż dopuszczają normy stężenie jednej z toksyn szkodliwych dla człowieka.

Kobieta wybiera makaron w sklepie
Autor: Getty Images

GIS wystosował ostrzeżenie publiczne dotyczące spożywania wycofanej partii produktu. Po przeprowadzeniu badań przez Państwową Inspekcję Sanitarną okazało się, że w partii makarony żytniego stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A. „Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus  i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka” – czytamy w komunikacie.

Wycofane zostały aż trzy rodzaje makaronu. Poniżej szczegółowe dane dotyczące produktów:

  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle),  masa netto 250 g,
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock

Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna rozpoczęła proceduję wycofywania produktów. Proces ten jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

"Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie" - podkreśla GIS.

Wszystko o błonniku cz.1

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki