GIS ostrzega przed popularnym produktem. Może wywołać poważną reakcję
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące popularnego produktu spożywczego. Wykryto w nim alergen, który nie był wypisany na etykiecie. Spożycie go może grozić wywołaniem reakcji alergicznej.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie na temat popularnego produktu. Tym razem chodzi o "Konserwę turystyczną. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g".
GIS ostrzega przed produktem. Może wywołać reakcję alergiczną
Według podanych w ostrzeżeniu informacji, w zbadanym przez GIS produkcie stwierdzona została obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono jednak odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie go więc przez osoby, które mają alergię na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Jeśli chodzi o dokładną specyfikację, to ostrzeżenie to dotyczy produktu o nazwie "Konserwa turystyczna. Mielonka wieprzowa sterylizowana, Sokołów, 300 g" o numerze partii 03.03.2026 416A.E.
Ten produkt ma minimalną trwałość do 3 marca 2026 roku, a jego producentem jest Sokołów S.A., Al.550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 18040201 WE.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji zobowiązał się do powiadomienia wszystkich odbiorców wskazanej partii o konieczności wycofania go z obrotu handlowego i zwrotu.
Na chwilę obecną przeprowadzana jest dokładna analiza przyczyny niezgodności i ustalenie działań naprawczych.
Co warto wiedzieć o reakcjach alergicznych? Kilka najważniejszych punktów
Reakcja alergiczna jest odpowiedzią układu odpornościowego na kontakt z alergenem. Reakcja na alergen może być gwałtowna lub mieć charakter przewlekły.
Istota reakcji alergicznej jest stan zapalny, jaki wynika w wyniku pobudzeniu układu immunologicznego. Objawy reakcji alergicznej mogą mieć różny zasięg. Zazwyczaj rozwija się ona w narządzie, który miał kontakt z alergenem.
Jeden w przypadku alergenów wziewnych, jak na przykład pyłki, objawy będą dotyczyć głównie spojówek, dróg oddechowych i błony śluzowej nosa. Alergeny pokarmowe z kolei mogą wywoływać objawy pochodzące z przewodu pokarmowego.
Warto jednak wiedzieć, że alergen może również wywołać reakcję alergiczną, której skutki będą widoczne w pozornie odległym narządzie.
Co więcej, przykładem najcięższej, ogólnej, reakcji alergicznej jest anafilaksja. Objawy alergii objawiają się wówczas bardzo gwałtownie i dotyczą wielu narządów naraz. Najpoważniejszą jej formą jest wstrząs anafilaktyczny, który powoduje nagły spadek ciśnienia tętniczego krwi.