GIS ostrzega przed popularną mąką. Zawiera niezdeklarowany dodatek

2024-05-16 11:19

15 maja Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednego z produktów spożywczych. Okazuje się, że na sklepowe półki trafił towar, który może być groźny dla wielu osób. Przedstawiamy więcej istotnych szczegółów.

GIS ostrzega przed popularną mąką. Zawiera niezdeklarowany dodatek
Autor: Fot. Getty Images

Z komunikatu opublikowanego przez GIS wynika, że w jednej z mąk wykryto obecność silnego alergenu. Stąd konsumenci muszą otrzymać odpowiednią wiedzę na ten temat, aby nie narażać się na utratę zdrowia.

Alergia pokarmowa u dzieci - metody leczenia

Zanieczyszczona mąka. Jeśli masz alergię nie spożywaj tego produktu

Państwowa Inspekcja Sanitarna przebadała mąkę z ciecierzycy. Wyniki wykazały, że w produkcie znajduje się białko soi. Jego obecność nie została uwzględniona w składzie. Na etykiecie nie ma także informacji o występowaniu alergenu, a to z kolei naraża dużą grupę konsumentów na problemy zdrowotne. Poniżej podajemy szczegóły dotyczące mąki, w której wykryto obecność białka soi.

  • Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g
  • Numer partii: 347/01/24
  • Data minimalnej trwałości: 12.2024
  • Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce.

Jak informuje GIS, firma Witpak rozpoczęła procedury wycofywania z obrotu ww. partii mąki. Organ kontrolny podjął współpracę z podmiotem, monitorując cały proces. Wszczęto postępowanie wyjaśniające. W ślad za zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego podkreślamy, by osoby uczulone na soję nie spożywały mąki ze wspomnianym numerem partii na opakowaniu.

Mąka z ciecierzycy zanieczyszczona białkiem soi
Autor: Fot. GIS

Alergia na soję. Jak objawia się to uczulenie?

Białka soi to silne alergeny, jednak dość często wykorzystywane w produkcji żywności choćby poprzez zawarte w niej aminokwasy. Dlatego pułapek jest wiele i osoby uczulone na soję muszą czytać wszystkie etykiety i sprawdzać skład produktów zwracając szczególną uwagę na możliwe występowanie alergenów. Uczulenie na soję najczęściej objawia się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego takimi jak:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • bóle brzucha.

Niemniej lekarze zauważają, że wśród pacjentów nie brakuje osób, które na skutek ponownego kontaktu z alergenem borykają się z zaczerwienieniem i świądem skóry, czy pokrzywką. W przypadku ostrej alergii na soję mogą pojawić się także takie problemy jak:

Leczenie polega na podawaniu preparatów antyhistaminowych, natomiast jeśli pojawi się duszność czy wstrząs należy niezwłocznie wezwać pogotowie, dzwoniąc na numer 112 lub 999.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki