Freeze brain - kiedy po zjedzeniu lodów boli głowa. To normalna reakcja, czy powód do niepokoju?
Ból głowy po zjedzeniu lodów to dość częste zjawisko, które można zaobserwować szczególnie latem. Ten rodzaj bólu głowy zwany jest brain freeze lub ice cream headache. Dlaczego po zjedzeniu lodów może rozboleć cię głowa? Czy to zjawisko jest niebezpieczne dla zdrowia?
Lody to jedna z najpopularniejszych przekąsek, po które sięgamy latem. Pyszne, słodkie i przede wszystkim zimne, stanowią swego rodzaju ochłodę przed wysoką temperaturą. Jednak zdarza się, że jedzenie lodów może skończyć się bólem głowy. Ice cream ache odczuwają szczególnie osoby wrażliwe. Ta dolegliwość nie dotyczy tylko jedzenia lodów, lecz także spożywania zimnych napojów lub bardzo zmrożonych produktów.
Skąd się bierze freeze brain (ice cream headache)?
Freeze brain został zbadany przez naukowców z Harvard Medical School. Dowiedli oni, że ból pojawia się zwłaszcza, gdy spożyjemy zimne lody lub napój zbyt szybko.
Ból pojawia się w wyniku nagłego uczucia zimna na podniebieniu. W tym miejscu znajduje się bardzo dużo połączeń nerwowych. W wyniku ich nagłego schłodzenia naczynia krwionośne zaczynają się bardzo szybko zwężać, a bodźce te są nagle przesyłane do mózgu. W efekcie reakcja szokowa na zimno odczuwana jest jako ból. Według naukowców ból pojawia się w okolicach głowy i oczu, zamiast na podniebieniu, ze względu na naszą anatomię i przepływ impulsów nerwowych.
Inni badacze twierdzą również, że ból może być spowodowany nagłym zwiększeniem przepływu krwi do mózgu, co skutkuje zwiększeniem ciśnienia wewnątrzczaszkowego.
Czy freeze brain (ice cream headache) jest groźny dla zdrowia?
Z jedzeniem lodów powinny uważać osoby cierpiące na migrenę, gdyż taki szok spowodowany nagłą zmianą temperatury, może powodować nie tylko freeze brain, lecz także nawroty ataków migrenowych.
By uniknąć ice cream headache, należy jeść lody powoli, zwłaszcza w bardzo upalne dni, by nie doprowadzić do gwałtownej zmiany temperatury podniebienia. Nie powinno się również odgryzać dużych kawałków lodów.
Polecany artykuł: