Fit grill. Jak zrobić dietetycznego grilla?

2020-04-30 10:51

Choć grill przeważnie kojarzy nam się z tłustą kiełbasą i ociekającą sosem karkówką, można też pokusić się o dania z grilla w wersji fit. Zdrowej i pysznej!

fit grill
Autor: Getty Images

Zasady fit grillowania są proste:

  • unikaj tłustych mięs
  • nie grilluj potraw za długo - przypalą się i utracą wartości odżywcze
  • korzystaj z domowych marynat
  • używaj świeżych ziół
  • postaw na warzywa - czy to z grilla, czy w formie sałatki do mięsa.

Fit grill to nie tylko warzywa. Wybierz chude mięso - np. kurczaka lub indyka, a do tego warzywa i pełnoziarniste pieczywo. Nie piecz chleba, aż się zwęgli! Wtedy będzie może i chrupiący, ale też pełen szkodliwych, rakotwórczych substancji.

Polecamy: Najbardziej trujące potrawy z grilla. Lepiej ich unikaj

Przykład dania na fit grilla

Szaszłyki! Mały kawałek dobrze zamarynowanego mięsa w połączeniu z warzywami. Ryba z grilla - z dodatkiem ziół i soku z cytryny to rarytas. Faszerowana cukinia - a do wykonania farszu można użyć np. kaszy i suszonych pomidorków.

Czytaj też: Grillowanie warzyw - jak grillować warzywa, szaszłyki z warzyw

Fit grill - co jeszcze jest ważne?

Unikanie spalenizny i dymu. Dania kładź na ruszt tylko wtedy, kiedy grill będzie już rozpalony, a węgiel przykryje warstwa popiołu. 

Przy korzystaniu z grilla gazowego "duś" potrawy - czyli zamykaj pokrywę grilla.

Unikaj niezdrowych dodatków do posiłku - np. słodzonych napojów gazowanych, gotowych sosów czy marynat.

Niech mięso nie będzie jedyną potrawą - dodaj do niego ryż, kaszę i sałatkę ze świeżych warzyw.

Sonda
Powiedz nam!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki