Dubajska czekolada stała się viralem. Dietetyczka odpowiada, czy warto ją zjeść
Viralowa czekolada z Dubaju podbiła internet, serca i podniebienia wielbicieli słodyczy na całym świecie. Jej egzotyczny smak, wyjątkowy skład i otoczka związana z dubajskim luksusem sprawiły, że czekolada z Dubaju stała się fenomenem, który jest na ustach (i w ustach) wszystkich. O co chodzi z czekoladą z Dubaju? Wyjaśniamy, dzięki czemu jest taka wyjątkowa.
O co chodzi z czekoladą z Dubaju
Czekolada z Dubaju to połączenie czekolady z tradycyjnymi arabskimi przysmakami rodem z Bliskiego Wschodu. Znajdziemy w niej więc m.in. pistacje, chrupką kunafę, lokalne przyprawy: kardamon, szafran, tahinę, a także płatki róż czy sezam.
Te aromaty, typowe dla arabskiej kuchni, dla Europejczyków są nieco egzotyczne, co wyjaśnia, dlaczego dubajska stała się viralem. Kunafa dodatkowo rzutuje na konsystencję.
Oryginalne marki czekolady, które dostępne są w Dubaju, można nabyć za pośrednictwem internetu. Ale w Europie dostępne są też w sieciach handlowych czekolady bazujące na tych samych składnikach. To czekolady mleczne, z nadzieniem z pistacji i ciasta katafi o postaci drobnych włókien, podobnych do nitek makaronu, z dodatkiem sezamu i przypraw.
Gdzie można kupić czekoladę z Dubaju w Polsce?
Niektóre z dostępnych w polskich marketach produktów pochodzą z innych rejonów Bliskiego Wschodu np. z Turcji. Uchodzą za równie smaczne, skomponowane z podobnych składników, a przy tym, po prostu... tańsze.
Bo, warto dodać, że oryginalna czekolada z Dubaju kosztować może nawet 100-200 zł za tabliczkę. Te dostępne w polskich marketach odpowiedniki inspirowane dubajskimi przysmakami są oczywiście dużo tańsze.
Czekolada z Dubaju - czy jest zdrowa?
Wiemy już, że czekolada z Dubaju jest smaczna, ale czy zdrowa? Jakie wartości odżywcze ma czekolada dubajska? Jakie korzyści dla zdrowia może nieść ta dubajska kultowa czekolada? I jakie ma wady? Czy warto spróbować? Na te pytania odpowiada dietetyczka Anna Guzy.
- Jest to bardzo wysoko energetyczny produkt – zauważa dietetyczka mgr Anna Guzy. - Czekolada z Dubaju zawiera sporo kalorii. Na pewno trzeba mieć na uwadze, że tutaj głównym źródłem tych kalorii są przede wszystkim tłuszcze i cukry. Jeśli chodzi o te tłuszcze, to mamy tłuszcze nasycone, które pochodzą z czekolady, ale mamy też nienasycone, które są z pistacji i sezamu. Te pistacje tutaj dodają trochę zdrowych kwasów tłuszczowych.
- Jeśli chodzi o węglowodany, to na pewno taka czekolada ma wysoką zawartość cukrów prostych, które są po prostu w postaci białego cukru. Co za tym idzie, taka czekolada ma wysoki indeks glikemiczny, czyli będzie powodowała taki gwałtowny skok cukru we krwi. Jeśli chodzi o białko, to również je tutaj mamy, ale na pewno ono stanowi mniejszą część składu. To białko będzie pochodziło właśnie z sezamu i z pistacji - wymienia dietetyczka.
Ile kalorii mają te słodkości?
- Jeśli chodzi o jakieś mikroskładniki, to tak jak każda inna czekolada, dzięki miazdze kakaowej, ta czekolada dubajska będzie zawierała pewne ilości magnezu czy żelaza - dodaje Anna Guzy, dietetyczka.
- Pistacje, jak już wspominałam, są właśnie źródłem tych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jeszcze pasta tahini, czyli taka pasta sezamowa, będzie źródłem wapnia.
Czy to oznacza, że warto sięgać śmiało po viralową czekoladę z Dubaju? Odpowiedź brzmi: niekoniecznie. Dietetyczka Anna Guzy odpowiada na pytania Poradnika Zdrowie:
- Pamiętajmy, że nie możemy też traktować takiej czekolady jako główne źródło tych składników. To nie jest tak, że ona jest takim super foodem i że teraz można tę czekoladę spożywać zamiast wszystkiego, bo ma jakieś wartości odżywcze! Trzeba pamiętać, że jest to produkt mocno przetworzony, ale dodatkowo wiadomo, że te składniki dodają witamin czy pierwiastków.
Ile kalorii ma czekolada z Dubaju?
Problemem, jeśli chodzi o dubajskie czekolady, jest niewątpliwie kaloryczność. Poza tym tabliczka czekolady z Dubaju często ma większą gramaturę niż tradycyjne europejskie 100-gramowe czekolady. Rezultatem może być pokusa, aby zjeść całą naraz, a to się może źle skończyć.
- W związku z tym, że jest to produkt tak mocno przetworzony i mamy tą wysoką zawartość cukru, trzeba pamiętać, że nadmierne spożycie takiej czekolady może prowadzić do nadmiernej masy ciała, co potem prowadzi do otyłości, która już jest chorobą, czy chociażby do próchnicy, o czym wydaje mi się, że ludzie rzadko myślą jedząc słodycze, a jednak tutaj te problemy z zębami też się mogą pojawić - komentuje dietetyczka Anna Guzy w rozmowie z Poradnikiem Zdrowie.
- Jeśli chodzi właśnie o tłuszcze nasycone, to tutaj musimy uważać ze względu na cholesterol, bo może on zwiększać stężenie tego cholesterolu LDL, co ma działanie niekorzystne chociażby dla naszego serca, czy też może niekorzystnie wpływać na ciśnienie.
Czy warto jeść czekoladę z Dubaju?
Ekspertka Anna Guzy wyjaśnia:
- Myślę, że skoro zyskała aż taką popularność, to jak najbardziej można ją spróbować, ale traktowałabym ją jako deser – coś okazjonalnego, z czystej ciekawości. Raz na jakiś czas, jeśli komuś smakuje, jak najbardziej można po nią sięgnąć. Z punktu widzenia wartości odżywczych, nie różni się ona znacząco od tradycyjnych słodkich czekolad. Warto tutaj podkreślić różnicę między gorzką czekoladą, zwłaszcza taką wysokoprocentową, a słodkimi czekoladami – te pierwsze mają inny skład, mniej cukru, a za to więcej magnezu.
Czekolada z Dubaju – z czego się składa
Czekolada z Dubaju zachwyca nie tylko jakością, ale także niepowtarzalnymi smakami inspirowanymi lokalnymi tradycjami kulinarnymi. Innowacyjny smak czekolady z Dubaju wynika z faktu, że zawarte w niej aromaty i przyprawy rzadko są spotykane w Europie. Najbardziej cenione warianty to te, które łączą egzotyczne przyprawy, orzechy i owoce, tworząc niezapomniane kompozycje smakowe. Z czego może się składać czekolada z Dubaju? Oto składniki, które najczęściej w niej się znajdują (i najlepiej smakują):
- pistacje
- kunafa
- daktyle
- płatki róż
- szafran
- orzechy
- miód
- pasta sezamowa
- kardamon
- cynamon
Czyli warto skosztować, ale bez przesady? Dietetyczka Anna Guzy podkreśla:
- Ta popularna dubajska czekolada często ma 200 gramów. Warto podkreślić, że 100 gramów dostarcza około 500–550 kcal, więc cała tabliczka to już ponad 1000 kcal. To spora dawka energii, porównywalna z pełnym obiadem. Dlatego polecałabym podzielić się nią z bliskimi, zamiast zjeść całą samemu.
- Co ciekawe, widziałam w mediach społecznościowych, że wiele osób próbuje zrobić własną wersję tej czekolady w domu – i to świetny pomysł! Można samemu dostosować skład, dodać więcej pistacji czy innych ulubionych dodatków, a przy okazji spędzić czas z bliskimi. Sama zastanawiam się, czy nie spróbować zrobić takiej wersji - dodaje dietetyczka, Anna Guzy. Dlaczego warto samodzielnie przygotować "czekoladę z Dubaju" wykonaną we własnej kuchni?
- W sklepach pistacje często stanowią małą część składu, a w domowej czekoladzie można stworzyć coś bardziej intensywnego i wyjątkowego - komentuje dietetyczka. Przy okazji zapytamy więc, jaka czekolada jest najzdrowsza?
- Tutaj zdecydowanie wygrywa gorzka czekolada, zwłaszcza wysokoprocentowa – od 85 proc. wzwyż. Jest źródłem magnezu, może wpływać pozytywnie na obniżenie ciśnienia, a także zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki niskiej zawartości cukru. Ma również właściwości przeciwzapalne. Jeśli więc zależy nam na prozdrowotnych właściwościach, gorzka czekolada to najlepszy wybór – wyjaśnia mgr Anna Guzy.
Anna Guzy – magister dietetyki, właścicielka strony annaguzy.pl. Prowadzi indywidualne konsultacje dietetyczne online. Popularyzuje dietetykę w internecie, skupiając się na budowaniu zdrowej relacji z jedzeniem i świadomości żywieniowej.