Dręczy cię złe samopoczucie? Winna może być dieta. Koniecznie wyeliminuj te produkty z menu
Niezdrowe jedzenie w znacznym stopniu odbija się na zdrowiu psychicznym. Jeśli czujesz wewnętrzny niepokój lub wpadasz w łagodne stany depresyjne, może to być efekt nadmiernej konsumpcji dań i przekąsek typu fast food. Naukowcy radzą, aby chipsy, hot-dogi i frytki wyrzucić z menu… na stałe.
Krąży takie powiedzenie "jesteśmy, tym co jemy" – o tym, że dieta ma przeogromny wpływ na nasze zdrowie, mówi się coraz więcej. Grupa amerykańskich naukowców z Florida Atlantic University dowiodła w swoich badaniach, że spożywanie produktów wysokoprzetworzonych pogarsza zdrowie psychiczne. Możemy odczuwać smutek lub wewnętrzny niepokój, gdy zjemy za dużo niezdrowych przekąsek takich jak: chipsy, frytki i hot-dogi – tak twierdzą uczeni. Swoim odkryciem pochwalili się na łamach czasopisma "Public Health Nutrition".
Żywność wysokoprzetworzona a zdrowie psychiczne
Analiza obejmowała ponad 10 tys. uczestników w wieku powyżej 18 lat. Naukowcy wnikliwie prześledzili ich dane medyczne i dotyczące stylu życia, które pochodziły z projektu o nazwie US National Health and Nutrition Examination Survey. W tym badaniu wykorzystali klasyfikację żywności o nazwie NOVA, czyli tzw. podział żywności na cztery grupy w zależności od stopnia i metody przetworzenia jej składników. Podział jest następujący:
- żywność nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona,
- przetworzone składniki kulinarne,
- żywność przetworzona,
- żywność wysokoprzetworzona.
Na podstawie uzyskanych informacji wywnioskowali, że ochotnicy, którzy spożywali duże ilości produktów wysokoprzetworzonych, znacznie częściej wpadały w łagodne stany depresyjne. Co więcej, te osoby rzadko mogły powiedzieć, że miały udany dzień. Przez większość czasu towarzyszył im jednak smutek i niepokój.
Żywność wysokoprzetworzona jest poddana obróbce przemysłowej, często z substancjami dodatkowymi (m.in. cukrem, solą, tłuszczem, konserwantami czy polepszaczami smaku). Zwykle nie wnosi ona żadnej zawartości odżywczej. Niestety produkty wysokoprzetworzone zdominowały nasze jadłospisy – dobrze wyglądają, smakują, a przy tym są wygodne w użyciu i w miarę tanie. Dlatego trudno się nie dziwić, że zwojowały świat.
Do żywności wysokoprzetworzonej zalicza się: słone i słodkie przekąski, chipsy, ciasteczka, ciasta, chleb tostowy, wafle ryżowe, płatki śniadaniowe, frytki, przetworzone produkty mięsne (np. parówki) czy słodzone napoje.
Lepiej zrezygnować z produktów typu fast food. Radzą naukowcy
Naukowcy ostrzegają, że ta żywność źle wpływa na zdrowie psychiczne. Wymienili trzy sygnały świadczące o obniżeniu nastroju: łagodna depresja, zwiększona liczba dni niezdrowych psychicznie i liczba dni, podczas których silnie daje o sobie znać uczucie niepokoju.
Podczas badania zadaniem uczestników było udzielenie odpowiedzi na różne pytania, w tym: "Przez ile dni Twoje samopoczucie psychiczne było złe" oraz "ile dni czułeś się zmartwiony, spięty lub niespokojny w ciągu ostatniego miesiąca". Jak pokazują wyniki badania, aż 57 proc. całkowitego spożycia energii stanowiły kalorie, które pochodziły z żywności wysokoprzetworzonej.
Naukowcy wyjaśnili, że dieta obfitująca w produkty wysokoprzetworzone jest niekorzystną kombinacją biologicznie aktywnych dodatków do żywności o niskiej zawartości niezbędnych składników odżywczych. Dlatego też negatywnie odbija się na samopoczuciu.