Domowe zapasy żywności. Co warto mieć do jedzenia w domu?
Domowe zapasy żywności na wypadek życia w odosobnieniu - co trzeba mieć w domu, żeby przeżyć? Na wypadek domowej kwarantanny powinniśmy mieć zapas żywności. Jeśli zostaniemy w domu, na wypadek epidemii czy choroby, nie będziemy mogli nic zamówić. A żeby przeżyć, trzeba jeść.
Urząd Ochrony Ludności i Pomocy na Wypadek Katastrof w Niemczech podpowiedział obywatelom, co warto mieć w domu na wypadek wybuchu epidemii i przymusowej kwarantanny. To oczywiście nie tylko jedzenie, ale także leki, środki higieny, zapałki czy inne produkty. Jakie?
Zacznijmy od żywności. Będziemy potrzebować na jedną osobę:
- 20 litrów wody do picia (ale pamiętajmy o piciu innych napojów),
- 3,5 kg produktów zbożowych, chleba, ziemniaków, ryżu i makaronu,
- 4 kg roślin strączkowych lub innych warzyw w słoikach lub w konserwach,
- 2,5 kg owoców w puszkach oraz orzechów lub bakalii,
- 2,6 kg mleka lub produktów mlecznych,
- 1,5 kg mięsa, ryb, jajek lub jajek w proszku,
- 0,4 kg olejów i innych tłuszczów.
Jednak jedzenie to nie wszystko! Warto mieć w domu zapasowe baterie, kuchenkę gazową z butlą gazu, zapałki, zapalniczkę, latarkę, świece - a jak zabraknie prądu? W tym przypadku pamiętajmy, że mrożonki i inne rzeczy z lodówki mogą się szybko zepsuć.
Dlatego w zaleceniach urzędu znalazły się produkty sypkie oraz wekowane owoce i warzywa. Warto mieć także przekąski - słone paluszki, suchary, krakersy oraz warzywa, które mogą poleżeć w chłodnym miejscu (np. piwnicy) nieco dłużej - ziemniaki, dynie czy cebule.
Pamiętajmy także o produktach higienicznych - mydle, papierze toaletowym, szamponie, paście do zębów - warto zgromadzić niewielki zapas, który wystarczy nam na 2 tygodnie.
Poza jedzeniem i środkami higienicznymi ważne są leki. Każdy z nas musi mieć w domu podstawowe leki, zapas leków przyjmowanych stale oraz w pełni wyposażoną apteczkę pierwszej pomocy, tj. środki odkażające, plastry, bandaże.
W związku z epidemią koronawirusa nie wpadajmy od razu w panikę, jednak zastanówmy się na spokojnie, co może nam się przydać. Nie chodzi o gromadzenie zapasów na lata, ale o racjonalne racje żywnościowe, które na wypadek kwarantanny pozwolą nam na przyjmowanie około 2200 kcal dziennie.
Warto także przejrzeć domowe zapasy i pozbyć się rzeczy, które są przeterminowane lub nieprzydatne.
#RazemPrzeciwKoronawirusowi
Więcej o koronawirusie z Chin