Dlaczego rano warto pić kawę? 4 korzyści potwierdzone naukowo
Nie wyobrażasz sobie życia bez porannej kawy? I dobrze – bo nie tylko znakomicie pobudza i pomaga otrząsnąć się z resztek snu, ale również przynosi wiele innych zdrowotnych korzyści. A część z nich została poparta dowodami naukowymi.
Każdego dnia na świecie wypija się ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Najwięcej piją jej mieszkańcy Skandynawii – w ich domach zużywa się ponad 10 kg ziaren rocznie. W Polsce spożycie jest trzy-cztery razy mniejsze, ale i tak – gdyby przełożyć jej spożycie na każdego Polaka (a przecież nie każdy pije kawę) to okazałoby się, że pijemy przynajmniej filiżankę dziennie.
Wiele osób docenia jej smak i właściwości pobudzające, które ma dzięki dużej zawartości kofeiny. Ale poranną kawę warto pić nie tylko z tych powodów.
Kawa obniża ryzyko niektórych nowotworów
Badania dowodzą, że kawa może pomóc zapobiegać zachorowaniu na raka – wzrost komórek rakowych może hamować i kofeina, i polifenole obecne w kawie w dość dużej ilości. Kawa to również źródło innych antyoksydantów (kwasów: kawowego i chlorogenowego), które neutralizują wolne rodniki tlenowe obecne w tkankach, chroniąc w ten sposób przed uszkodzeniami materiał genetyczny. Poziom przeciwutleniaczy wzrasta w trakcie procesu palenia ziaren kawy, dlatego cenniejsza pod tym względem jest kawa ziarnista.
Kawa obniża ryzyko zachorowania na Parkinsona
Jedną z głównych przyczyn choroby Parkinsona jest niski pozom dopaminy – ważnego neuroprzekaźnika. Picie kawy pomaga chronić neurony ośrodkowego układu nerwowego, w których syntetyzowana jest dopamina, a w ten sposób pomaga zapobiegać rozwojowi choroby. Za tę ochronę – jak dowodzą badania – odpowiada zawarta w kawie kofeina.
Picie kawy może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2
Jedną z mniej znanych korzyści, jakie można odnieść z picia kawy, jest profilaktyka antycukrzycowa. Badacze wykazali, że osoby pijące kawę rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 – a udowodniono to w oparciu o wyniki przeglądu systematycznego i metaanalizy, opartych na analizowaniu danych zebranych wśród 1 109 272 uczestników (i 45 335 przypadków cukrzycy typu 2).
Naukowcy wykazali, że jedna filiżanka kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę o ok. 8 proc. a spożycie 6 filiżanek kawy zmniejszało to ryzyko o 33 proc. - zarówno kawy z kofeiną, jak i bezkofeinowej. Badacze są zdania, że korzyści te wynikają m.in. z obecności polifenoli, które pomagają regulować metabolizm glukozy.
Kawa może chronić przed depresją
Przyczyny depresji nie są do końca poznane. Naukowcy uważają, że pewną rolę w jej powstawaniu może mieć stan zapalny, pojawiła się więc hipoteza, że picie kawy, zawierającej dużo polifenoli, może zmniejszyć stres oksydacyjny, a tym samym również i stan zapalny. Inna z hipotez zakłada, że picie kawy może zapobiegać depresji, gdyż kofeina i jej główne metabolity mają dobrze udokumentowane działanie stymulujące mózg.
Badania dowiodły, że osoby, które często sięgają po kawę z kofeiną lub po kawę bezkofeinową, mają nieco niższe ryzyko depresji, niż osoby, które nie piją jej w ogóle. Ważne jest jednak to, by kawę słodzić cukrem lub miodem – dodawanie sztucznych słodzików zwiększa bowiem ryzyko depresji.