Dlaczego powinniśmy jadać orzeszki ziemne? Trzy ważne korzyści
Lepsza pamięć, wyższa odporność na stres, szybsze przyswajanie informacji. Garść orzechów ziemnych lub porcja masła orzechowego jedzone codziennie mogą dać nieocenione korzyści tym wszystkim, którzy nie są na nie uczuleni - sugerują naukowcy, przytaczając wyniki najnowszych badań. O ich odkryciu zawiadamia czasopismo Clinical Nutrition.
Pochodzące z Ameryki Południowej orzeszki ziemne są w Europie dobrze znane i to nie tylko z tego, że są silnym alergenem. Już od dość dawna wiadomo, że są bogate w kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, polifenole i inne związki bioaktywne o potencjalnym korzystnym wpływie na zdrowie.
Kolejnych dowodów na to, że warto je jeść, dostarcza badanie, przeprowadzone na Uniwersytecie w Barcelonie pod kierownictwem dr. Rosy M. Lamuela. Badacze udowodnili, że jedzenie orzeszków ziemnych poprawia pamięć, podnosi odporność na stres i zwiększa funkcje poznawcze.
Badanie, którego celem była ocena wpływu regularnego spożywania produktów z orzeszków ziemnych na funkcje poznawcze i reakcję na stres u zdrowych "młodych dorosłych", przeprowadzono na grupie 63 zdrowych ochotników w wieku od 19 do 33 lat. Uczestnicy na sześć miesięcy włączyli do swojego codziennego menu odpowiednio 25 g orzeszków ziemnych prażonych ze skórą, 32 g masła orzechowego lub - w grupie kontrolnej - 32 g masła z oleju arachidowego.
Jak podkreśla dr Rosa M. Lamuela, bardzo istotne było to, że uczestnicy badania cieszyli się ogólnie dobrym zdrowiem. Wyjaśnia: „Większość badań tego typu przeprowadzana jest w populacji osób z otyłością, zespołem metabolicznym lub zagrożonych przewlekłą chorobą metaboliczną. W takiej populacji łatwiej jest zaobserwować korzystny efekt zmiany schematu żywieniowego niż w populacji osób zdrowych".
Zespół badaczy przeanalizował potencjalne skutki zdrowotne spożycia orzeszków ziemnych za pomocą wielu testów poznawczych i testów analitycznych, pokazujących biochemiczne wskaźniki reakcji na stres (np. poziom kortyzolu w moczu), a także testów neuropsychologicznych i kwestionariuszy zaburzeń nastroju, które oceniały m.in. pamięć, funkcje poznawcze i szybkość przetwarzania informacji.
Ustalili, że osoby, które spożywały orzeszki ziemne lub masło orzechowe wykazały istotną poprawę pamięci bezpośredniej, funkcji poznawczych, lepiej też reagowały na stres w porównaniu z grupą kontrolną. Ich zdaniem to zasługa zawartych w orzeszkach niektórych związków bioaktywnych. takich jak resweratrol i kwas p-kumarowy, a także krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych specyficznych dla orzeszków ziemnych.
Polecany artykuł: