Dlaczego na lunch lepiej jadać sałatki i zupy? Wyjaśniają to nowe, ważne badania
Na lunch w pracy zamawiasz hamburgera, schabowego lub inny ociekający tłuszczem specjał firmowego bufetu? Może i się najesz, ale będzie ci się później trudniej skupić - jak udowodnili naukowcy, posiłek bogaty w tłuszcze nasycone źle wpływa na pracę mózgu i utrudnia koncentrację. Dlaczego tak jest?
To, w jaki sposób nasza dieta wpływa na pracę mózgu, od dawna jest przedmiotem badań naukowców. Teraz badacze z Ohio State University postanowili sprawdzić, w jaki sposób zawartość tłuszczów nasyconych wpływa na naszą zdolność koncentracji - wyniki przeprowadzonych przez nich testów zostały opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition.
Sprawdź jaka jest najlepsza dieta na pamięć i koncentrację!
Do badania wytypowano 51 ochotniczek, które jednego dnia dostawały do zjedzenia posiłek o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, a kolejnego ten sam posiłek, ale przygotowany przy użyciu oleju słonecznikowego, bogatego w tłuszcz nienasycony. Oba posiłki miały po 930 kalorii i zostały zaprojektowane tak, aby naśladować zawartość różnych dań typu fast food, takich serowe przekąski czy hamburger i średnie frytki.
Fast food pod lupą: sprawdź co się w nim naprawdę kryje!
Pewien czas po posiłku uczestniczki rozwiązywały test, a do oceny koncentracji i czasu reakcji badacze zastosowali również narzędzie, zwane ciągłym testem wydajności.
Okazało się, że po zjedzeniu posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych wyniki w teście były dużo gorsze, niż po zjedzeniu posiłku zawierającego zdrowy tłuszcz, co potwierdziło wstępną hipotezę, że po posiłkach bogatych w tłuszcze nasycone mózg pracuje gorzej - uczestniczkom badania "wyraźnie trudniej" było się po nim skupić.
Annelise Madison, główna autorka badania, psycholog kliniczna na Ohio State University skomentowała to tak: posiłek przyrządzony na oleju słonecznikowym zawierał mało tłuszczów nasyconych, ale mimo to można uznać go za dość tłusty. Różnica w wynikach mogłaby być jeszcze większa, gdyby uczestniczki badania dostały jako drugi posiłek o dużo niższej zawartości tłuszczu.
Chociaż badanie nie określiło, co dzieje się w mózgu i dlaczego dochodzi do osłabienia koncentracji, autorzy badania sugerują, że jedzenie bogate w tłuszcze nasycone może wywoływać stany zapalne w całym ciele, a nawet w mózgu.
Polecamy także:
- Te maski zwiększają ryzyko zakażenia koronawirusem!
- Nowe zasady wizyt u fryzjera i kosmetyczki
- Szczepionka na koronawirusa działa - są wstępne wyniki badań
- Chcesz schudnąć? Nadal możesz jeść, co lubisz. Wypróbuj nasz program dietetyczny
- Do kiedy maseczki będą obowiązkowe? Co grozi za brak maseczki?
- Jak nie zarazić się koronawirusem u fryzjera lub kosmetyczki?
- Ile osób naprawdę umarło z powodu epidemii?
Porady eksperta