Dieta wegańska może pomóc chorym na RZS. Łagodzi ból stawów
Ból stawów u osób chorujących na reumatoidalne zapalenie stawów może pomóc złagodzić dieta. Ale nie byle jaka. Skuteczna – czego dowodzą wyniki najnowszych badań - jest w tym przypadku niskotłuszczowa dieta wegańska bez ograniczeń kalorycznych. Poza działaniem przeciwbólowym ma ona dodatkowo kilka innych, niezwykle cennych dla zdrowia, zalet, których doświadczyli uczestnicy badania.
Autorami pracy są naukowcy z Physicians Committee for Responsible Medicine, a jej wyniki opublikowano w American Journal of Lifestyle Medicine. Badacze przyjrzeli się w niej możliwościom łagodzenia bólu stawów związanego z reumatoidalnym zapaleniem stawów za pomocą diety.
I doszli do bardzo ciekawych wniosków, które w dwóch zdaniach zawarł dr Neal Barnard, główny autor badania i przewodniczący Komitetu Lekarzy, cytowany w artykule podsumowującym badanie.
Jak mówi: „Dieta wegańska może być receptą na złagodzenie bólu stawów dla milionów ludzi cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. A wszystkie skutki uboczne, w tym utrata wagi i obniżenie poziomu cholesterolu, są tylko korzystne”.
Dostępne leki tylko łagodzą postęp choroby
Reumatoidalne zapalenie stawów, określane również jako gościec stawowy, to powszechna choroba autoimmunologiczna. Jest częstsza u kobiet, a jej objawy to przede wszystkim ból i obrzęk stawów – na początku przede wszystkim stawów rąk i stóp. W późniejszej fazie choroby objawy dotyczą również stawu barkowego, łokciowego, kolanowego, biodrowego czy skokowego.
Występują symetrycznie – w tych samych stawach po obu stronach ciała. Chorobie towarzyszy poranna sztywność stawów, trwająca co najmniej godzinę, a także inne objawy, w tym stany podgorączkowe, uczucie zmęczenia, brak apetytu.
Dla chorych najgorszy jest jednak ból - niekiedy tak silny, że trudno jest funkcjonować. Póki co RZS nie można wyleczyć – stosowane obecnie leki hamują namnażanie się komórek zapalnych, a tym samym postęp choroby - a jeśli zostaną podane odpowiednio wcześnie, zwiększają szanse na osiągnięcie jej remisji, co zapobiega nieodwracalnym zmianom w stawach (mogącym prowadzić nawet do inwalidztwa).
Dieta wegańska łagodzi ból stawów przy RZS
Naukowcy cały czas szukają sposobów, które pomagałyby złagodzić ból stawów - jednym z takich sposobów miałaby być zmiana diety. W cytowanym badaniu udział wzięły 44 osoby ze zdiagnozowanym reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Na początku badania uczestników poproszono o użycie wizualnej skali analogowej (VAS), aby ocenić nasilenie najgorszego bólu stawów w ciągu ostatnich dwóch tygodni, od „braku bólu” do „bólu tak silnego, jak to tylko możliwe." Na podstawie tkliwych stawów, obrzękniętych stawów i wartości białka C-reaktywnego, które wskazują na stan zapalny w organizmie obliczono również stopień aktywności choroby każdego uczestnika (DAS28).
W kolejnym kroku uczestników przydzielono do jednej z dwóch grup na okres 16 tygodni.
Pierwsza grupa stosowała dietę wegańską przez cztery tygodnie, eliminując dodatkowe pokarmy przez kolejne trzy tygodnie, a następnie ponownie wprowadzając wyeliminowane pokarmy indywidualnie przez dziewięć tygodni. Nie zapewniano im posiłków - przygotowywali je sami a składniki kupowali pod nadzorem zespołu badawczego.
Druga grupa stosowała normalną dietę, ale codziennie przyjmowała kapsułkę z placebo (co nie miało wpływu na badanie).
Następnie grupy zmieniły diety na 16 tygodni.
U osób, które stosowały dietę wegańską, wskaźnik DAS28 spadł średnio o 2 punkty, co wskazuje na większą redukcję bólu stawów, w porównaniu ze spadkiem o 0,3 punktu w fazie placebo.
Średnia liczba opuchniętych stawów spadła z 7,0 do 3,3 u osób stosujących dietę wegańską, a wzrosła z 4,7 do 5 w fazie placebo. W przypadku osób, które ukończyły badanie, oceny VAS również uległy znacznej poprawie w fazie wegańskiej w porównaniu z fazą placebo.
Uczestnicy badania odnieśli również inne korzyści z jego fazy wegańskiej – masa ciała zmniejszyła się średnio o 6,5 kg, podczas gdy na diecie placebo wzrosła średnio o kilogram. W fazie wegańskiej poprawiły się również parametry biochemiczne, przede wszystkim poziom cholesterolu (spadło stężenie cholesterolu całkowitego i LDL, wzrosło natomiast stężenie dobrego cholesterolu HDL).