"Dieta antysmogowa" powinna być hitem jesieni. Ten sezon może być gorszy od innych
Jakość powietrza w Polsce należy do jednych z najgorszych w Europie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia 33 z 50 najbardziej zanieczyszczonych miast w Unii Europejskiej znajduje się właśnie w naszym kraju. Europejskiej Agencji Środowiska (EEA) podaje, że z powodu smogu co roku umiera przedwcześnie w Polsce ok. 47 tys. osób. Stężenie smogu nasila się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Co zrobić, by zmniejszyć jego szkodliwe działanie na zdrowie? Jednym ze sposobów może być odpowiednia dieta.
Szacuje się, że w Polsce 52% smogu bierze się z tak zwanej niskiej emisji, czyli spalania w domowych kotłach i piecach o złych parametrach emisji. Do powstawania smogu przyczyniają się również spaliny samochodowe oraz zakłady przemysłowe. Ten rok może być jednym z gorszych jeśli chodzi o jakość powietrza ze względu na panujący kryzys. Ceny węgla i drewna drastycznie wzrosły, przez co ludzi może nie być stać na zakup odpowiedniego opału. Palenie śmieciami czy innymi nieodpowiednimi surowcami może znacznie wpłynąć na pogorszenie jakości powietrza.
Oddychanie szkodliwym powietrzem może przyczynić się do zwiększenia ryzyka rozwoju chorób płuc (zapalenia płuc, oskrzeli, astmy, alergii, a nawet raka płuc) oraz chorób serca, chorób naczyń i udaru.
Choć szkodliwe działanie smogu dotyczy przede wszystkim układu oddechowego i sercowo-naczyniowego, dieta może pomóc zniwelować negatywny wpływ zanieczyszczeń na organizm.
Dieta antysmogowa. Postaw na flawonoidy
Smog przyczynia się do powstawania w organizmie dużej ilości wolnych rodników, które nasilają stres oksydacyjny.
O stresie oksydacyjnym można mówić wtedy, gdy w organizmie zostaje zaburzona równowaga między ilością szkodliwych wolnych rodników a przeciwutleniaczy. Zadaniem przeciwutleniaczy jest neutralizacja wolnych rodników. Zaburzenie tej równowagi może prowadzić do wielu chorób oraz przyczyniać się do szybszego starzenia się organizmu.
Uzupełnienie flawonoidów za pomocą diety może pomóc zredukować szkodliwy wpływ smogu na organizm. Flawonoidy to dobrze znane przeciwutleniacze — substancje, które mogą zapobiegać lub opóźniać niektóre rodzaje uszkodzeń komórek. W diecie antysmogowej powinny znaleźć się więc produkty bogate w silne przeciwutleniacze, będące jednocześnie źródłem witaminy C, E, polifenoli i karotenoidów.
Należą do nich m.in.:
- czerwone owoce, np. winogrona, jagody, borówki, maliny, aronia, czarne porzeczki
- ciemne warzywa, np. buraki, czerwona cebula, czerwona kapusta
- kakao
- gorzka czekolada
- czerwone wino
- herbata
- rośliny kapustne, szczególnie brokuły
- cebula, czosnek
- cytrusy,, papryka czerwona, natka pietruszki (są bogate w witaminę C)
- awokado i oleje roślinne (bogate w witaminę E i kwasy omega-3)
- tłuste ryby morskie czy tran (bogate w witaminę D)
- orzechy brazylijskie (źródło selenu)
- zioła i przyprawy, szczególnie suszone oregano, kurkuma i cynamon
- zielone warzywa liściaste (bogate w chlorofil, który usuwa metale ciężkie z organizmu), np. szpinak.
Zadymione powietrze może zmniejszyć zdolność serca do zmiany rytmu serca. Zmniejszona zmienność rytmu serca jest powiązana ze śmiercią z powodu ataków serca i chorób serca wśród osób starszych. Według badaczy dieta bogata w czekoladę, wino, owoce i warzywa może pomóc chronić ludzi przed chorobami serca spowodowanymi zanieczyszczeniem powietrza.
Jak podkreśla główny autor badania, Jia Zhong, doktorant z Harvard School of Public Health, „jedzenie około 100 gramów jagód (około trzech czwartych filiżanki) każdego dnia może chronić przed chorobami serca związanymi ze smogiem”.
W oczyszczaniu organizmu z toksyn pomoże również odpowiednie nawodnienie. Badacze zalecają picie wody mineralnej lub zielonej herbaty.