Czy witamina D może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego?

2021-08-20 9:44

National Cancer Institute (NCI) poinformował, że zachorowalność na raka okrężnicy wzrosła prawie dwukrotnie od 1990 roku wśród osób przed 50. rokiem życia. Nowe badania wskazują, że witamina D może być niedrogim i łatwym sposobem zapobiegania nowotworom jelita grubego o wczesnym początku.

witamina D
Autor: Getty Images

Eksperci twierdzą, że trudno jest dostarczyć do organizmu wystarczającą ilość witaminy D z samej diety, a większość ludzi ma jej niedobór.

Witamina D3 - dlaczego jest tak ważna dla organizmu?

Według Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn i kobiet oraz trzecią najczęstszą przyczyną zgonów związanych z nowotworami w Stanach Zjednoczonych.

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Gastroenterology znajdują przekonujące dowody na to, że badanie poziomu witaminy D może być niedrogim i łatwo dostępnym dodatkiem do badań przesiewowych, jako strategia zapobiegania rakowi jelita grubego w młodym wieku.

Jak twierdzi dr Kimmie Ng, współautorka badania i dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie - „Istnieje wiele danych, które wskazują, że witamina D może mieć działanie przeciwnowotworowe”.

Naukowcy obliczyli całkowite spożycie witaminy D z diety i suplementów u 94 205 kobiet uczestniczących w badaniu Nurses' Health Study II (NHS II).

Uczestnicy NHS II byli obserwowani pod kątem demografii, diety i czynników związanych ze stylem życia, czynników medycznych oraz innych informacji związanych ze zdrowiem.

Wykorzystano również kwestionariusze uzupełniające, aby ustalić, czy uczestnicy przeszli kolonoskopię lub sigmoidoskopię, w trakcie których wykryto polipy jelita grubego .

Od 1991 do 2015 roku naukowcy udokumentowali 111 przypadków raka jelita grubego we wczesnym wieku i 3317 przypadków polipów jelita grubego. Analiza wykazała, że ​​wyższe całkowite spożycie witaminy D wiązało się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem wczesnego wystąpienia tego rodzaju nowotworu.

Ponadto istniał związek między wyższym spożyciem witaminy D, a zmniejszonym ryzykiem polipów jelita grubego wykrytych przed 50. rokiem życia.

Naukowcy odkryli również, że związek był silniejszy w przypadkach dostarczania witaminy D wraz z dietą (zwłaszcza z produktów mlecznych), niż w przypadku dostarczania jej w postaci suplementów.

Warto zauważyć, że odkrycia nie wykazały znaczącego związku między całkowitym spożyciem witaminy D, a ryzykiem raka jelita grubego zdiagnozowanego po 50 roku życia.

Sonda
Powiedz nam:

Znaczenie badań przesiewowych i profilaktyki

Autorzy badania podkreślają, że ​​ponad 75 procent nowotworów jelita grubego zdarza się osobom bez znanych czynników ryzyka, dlatego badania przesiewowe i profilaktyka są tak ważne. Osoby o najwyższym ryzyku to osoby, u których w rodzinie zdarzały się przypadki raka jelita grubego, historie polipów lub nieswoistego zapalenia jelit.

Istnieje wiele danych wskazujących, że dieta wysokotłuszczowa stanowi ryzyko raka okrężnicy - zmiana diety może w tym przypadku mieć znaczenie, chociaż genetyczne czynniki ryzyka wymagają innych proaktywnych środków.

Autor
Marcelina Dzięciołowska
Marcelina Dzięciołowska
Redaktorka od lat związana z branżą medyczną. Specjalizuje się w tematyce zdrowia i aktywnego stylu życia. Prywatne zamiłowanie do psychologii inspiruje ją do podejmowania trudnych tematów w tej dziedzinie. Autorka cyklu wywiadów z zakresu psychoonkologii, którego celem jest budowanie świadomości oraz przełamywanie stereotypów na temat choroby nowotworowej. Wierzy, że odpowiednie nastawienie psychiczne jest w stanie zdziałać cuda, dlatego propaguje profesjonalną wiedzę, w oparciu o konsultacje ze specjalistami.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki