Czy tran chroni przed COVID-19? Nowe badanie
Czy tran chroni przed COVID-19? Norwescy badacze postanowili to sprawdzić, bazując na wstępnych wynikach badań sugerujących, że osoby, które suplementują tran, są bardziej odporne na zakażenie koronawirusem, a jeśli już do niego dojdzie, łagodniej przechodzą COVID-19.
O uruchomieniu badania klinicznego (o nazwie Cod Liver Oil Study) zdecydowano po analizie wyników zakrojonego na szeroką skalę norweskiego badania „Koronastudien” nad wirusem wywołującym COVID-19, które rozpoczęto wiosną. Jego wstępne wyniki sugerują, że osoby, które suplementują tran, mogą mieć zmniejszoną podatność na COVID-19, a także zmniejszone ryzyko ciężkich następstw choroby w przypadku zakażenia. Wstępne wnioski z tego badania potwierdzają dotychczasową wiedzę na temat roli kwasów omega-3 i witaminy D w przebiegu infekcji układu oddechowego i COVID-19.
- Widzimy oznaki, że osoby przyjmujące tran mają mniejsze ryzyko zarażenia koronawirusem, a także mniejsze ryzyko poważnego przebiegu choroby w przypadku zarażenia. Nasze dane nie pozwalają stwierdzić, czy jest to spowodowane stylem życia tych, którzy zażywają tran, czy też jest to tylko zasługa oleju z wątroby dorsza. Chcemy to teraz zbadać - mówi Arne Søraas, lekarz i badacz z Wydziału Mikrobiologii Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo (OUS).
Badanie The Cod Liver Oil Study, które obejmie ponad 70 tys. osób, rozpocznie się w listopadzie i ma zakończyć się w kwietniu 2021. Celem, jaki postawili sobie badacze jest ustalenie, jaki wpływ ma suplementacja tranu na zapobieganie COVID-19 i innym infekcjom wirusowym jak sezonowa grypa czy zwyczajne przeziębienia. Będzie prowadzone według rygorystycznych standardów międzynarodowych. Połowa uczestników badania będzie przyjmować dzienną porcję oleju ze świeżej wątroby dorsza (tranu), podczas gdy pozostała połowa uczestników dostanie placebo. Żadna z osób nie będzie wiedziała, co otrzymuje.
- Mam nadzieję, że uczestnicy będą postrzegać to jako osobisty wkład w wielki, grupowy wysiłek na rzecz walki z COVID-19. Wyniki mogą dać nam wartościowy wgląd w sposób, w jaki możemy chronić się przed zakażeniem COVID-19 , a także innymi infekcjami wirusowymi jak grypa czy przeziębienie – mówi dr Søraas.
W badaniu klinicznym zostanie wykorzystany olej ze świeżej wątroby dorsza przekazany na cel badawczy przez największego w Skandynawii producenta tranu, Orkla Health. Wsparcie projektu ogranicza się do nieodpłatnego przekazania produktów, a producent tranu nie pełni żadnej innej roli w tym badaniu.
Polecany artykuł:
Porady eksperta