Czy powinieneś przyjmować olej rybny? To zależy od Twojego genotypu

2021-03-29 17:20

Naukowcy z University of Georgia wywnioskowali z badań, że przyjmowanie oleju rybnego niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. To jest zależne od odpowiedniego składu genetycznego.

Czy powinieneś przyjmować olej rybny? To zależy od Twojego genotypu
Autor: Getty Images

Przedmiotem badań zespołu naukowców pod nadzorem Kaixiong Ye był olej rybny oraz jego wpływ na trójglicerydy, rodzaje tłuszczu oraz biomarker powiązany z wczesnymi objawami choroby układu krążenia.

- Wiemy od kilku dekad, że wyższy poziom kwasów tłuszczowych Omega-3 we krwi zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca – wyjaśnił Ye, asystent profesora genetyki we Franklin College of Arts and Sciences. Dodał, że suplementacja olejem rybnym nie jest dobra dla każdego. Zależna jest od genotypu.

Jak tłumaczył Ye, spożywanie oleju rybnego pomoże obniżyć poziom trójglicerydów u osób ze specyficznym podłożem genetycznym. W przypadku braku tego właściwego genotypu suplementacja działa na odwrót.

Przebieg badania

Naukowcy przeanalizowali cztery lipidy występujące we krwi:

  • lipoproteiny o dużej gęstości,
  • lipoproteiny o małej gęstości,
  • cholesterol całkowity,
  • trójglicerydy będące markerami zwiększonego ryzyka choroby niedokrwiennej serca.

Badanie kohortowe dotyczyło 70 000 osób. Podzielono uczestników na dwie grupy: jedna przyjmowała olej rybny, a druga nie była poddana tej suplementacji. Następnie naukowcy wykonali tzw. skanowanie genomu, inaczej mówiąc analizę markerów pokrywających cały genom, dla każdej grupy. W wyniku badań okazało się, że u osób z genotypami AG, które zażywały olej rybny, odnotowano obniżony poziom trójglicerydów. Z kolei osoby z genotypem AA nieznacznie zwiększyły poziom trójglicerydów po zażyciu oleju rybnego. Trzeci możliwy genotyp GG nie był widoczny u wystarczającej liczby uczestników. 

Podsumowanie i wnioski 

- Określenie genotypu nie jest tak naciągane, jak się wydaje, dzięki firmom zajmującym się testami genetycznymi bezpośrednio dla konsumentów. Firmy mogą jeszcze nie zgłaszać tego konkretnego wariantu genetycznego, ale konsument obeznany z technologią powinien być w stanie pobrać surowe dane i przyjrzeć się konkretnej pozycji, aby odkryć genotyp. Identyfikator wariantu to rs112803755 (A> G) – powiedział Ye.

Zespół badaczy odkrył, że konkretny gen mający zdolność modyfikacji indywidualnej odpowiedzi na suplementację olejem rybnym. Wcześniejsze wyniki badań pokazują, że olej rybny nie zapewnia żadnych korzyści w zapobieganiu chorób układu krążenia. – Jednym z możliwych wyjaśnień jest to, że w poprzednich badaniach klinicznych nie brano pod uwagę genotypów uczestników – stwierdził Ye.

Teraz kolejnym krokiem w badaniach będzie zbadanie, jaki wpływ olej rybny ma na choroby układu krążenia.

Źródło: EurekAlert

Zaburzenie proporcji między kwasami OMEGA 3 a OMEGA 6
Sonda
Używasz olejku z marchwi?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki