Czujesz się zmęczony po przebudzeniu? Możesz mieć chorą wątrobę
Choroby wątroby kojarzymy głównie z nadmiernym piciem alkoholu. Ale nie musisz regularnie pić, by ten jeden z kluczowych narządów nie pracował prawidłowo. Niektóre sygnały, jakie wysyła chora wątroba, mogą być nieoczywiste. Jednak warto się im przyjrzeć.
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w organizmie. Dlaczego? Ponieważ ma wiele funkcji i bierze udział prawie w każdym procesie fizjologicznym. Przede wszystkim zapewnia odtruwanie organizmu, przekształca spożywane pokarmy w energię, wspiera układ trawienny i kontroluje krzepnięcie krwi.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby to stłuszczenie wątroby, które nie ma związku ze spożywaniem alkoholu, ale jest bardzo niebezpieczne. Nieleczone schorzenie może powodować stan zapalny, włóknienie komórek, które znajdują się w wątrobie. To wszystko może doprowadzić do marskości wątroby, a nawet spowodować raka.
Ważne objawy chorej wątroby
Stłuszczenie wątroby może dawać różne objawy. Eksperci z Mayo Clinic wskazują na aspekt, który najczęściej tłumaczymy sobie innymi powodami. Chodzi o nasze samopoczucie po przebudzeniu.
Każdy z nas bywa zmęczony, jednak gdy ten objaw pojawia się o określonej porze, może być cennym sygnałem ostrzegawczym. To, że budzisz się zmęczony, może świadczyć o tym, iż ten ważny narząd nie pracuje prawidłowo i wskazywać właśnie na stłuszczenie wątroby.
Stłuszczenie wątroby powoduje także inne objawy takie jak:
- ból lub uczucie dyskomfortu po prawej, górnej stronie brzucha
- żółtaczka
- zaczerwienienie dłoni
- niewyjaśniona utrata wagi
- powiększenie śledziony.
Powyższe objawy mogą być symptomami innych schorzeń, jeśli zauważasz je u siebie, skonsultuj swoje obawy z lekarzem. Szczególnie, gdy w twojej rodzinie ktoś cierpi na choroby wątroby.
Jak dbać o wątrobę?
Najważniejszym aspektem w dbaniu o ten kluczowy narząd jest dieta. Jeśli ważysz za dużo, spróbuj zrzucić zbędne kilogramy i utrzymuj zdrową wagę. Możesz to osiągnąć dzięki zbilansowanej diecie i regularnym ćwiczeniom. Staraj się także unikać toksyn, np. akrylamidu, który powstaje w wyniku obróbki cieplnej produktów zawierających skrobię.
Polecany artykuł: