Czerwone i przetworzone mięso szkodzi sercu. Naukowcy podali kolejny powód, aby z niego zrezygnować

2022-08-02 11:03

Czy spożycie dużej ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe? Mimo wielu badań naukowych wpływ produktów pochodzenia zwierzęcego na miażdżycową chorobę układu sercowo-naczyniowego jest wciąż żywo dyskutowany, a mechanizmy leżące u podstaw potencjalnego działania białek zwierzęcych pozostają niejasne. Zrozumienie, jak czerwone mięso wpływa na zdrowie, jest niezwykle ważne w przypadku osób w podeszłym wieku, ponieważ są one bardziej narażone na rozwój chorób serca. Oto co nowego ustalili naukowcy.

Czy zabraknie mięsa w sklepach?
Autor: Getty Images Czy zabraknie mięsa w sklepach?

Przez lata naukowcy badali związek między tłuszczami nasyconymi a chorobami serca, ale wciąż nie ma mocnych dowodów na poparcie tej zależności. Pojawiła się nowa analiza, z której wynika, że winowajcami mogą być wyspecjalizowane metabolity wytwarzane przez mikroflorę jelitową. To dzieje się w naszym organizmie, kiedy spożywamy mięso.

Spożywanie czerwonego mięsa a ryzyko chorób serca

Do tych wniosków doszedł zespół naukowców z dwóch ośrodków badawczych - University Tufts w stanie Massachusetts (USA) i Cleveland Clinic Lerner Research Institute. W ramach przeprowadzonej analizy chcieli określić poziom ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego (ang. Atherosclerotic Cardiovascular Disease, ASCVD) związanego ze spożywaniem mięsa oraz zidentyfikować czynniki, które mogą to powodować.

Badanie obejmowało prawie 4000 uczestników powyżej 65. roku życia. Wykorzystano w nim wieloletnie dane z bazy Cardiovascular Health Study (CHS) należącej do amerykańskiej instytucji National Institutes of Health. Uczeni analizowali je pod kątem czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i określili profile biomiarkerów obecnych w osoczu krwi, m.in. stężenie N-tlenku trimetyloaminy (TMAO).

Według naukowców jest to produkt uboczny, który powstaje w momencie, gdy bakterie jelitowe trawią pewne składniki odżywcze z czerwonego mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. W procesie przekształcania L-karnityny (aminokwasu syntetyzowanego przez ludzki organizm) w TMAO wytwarzany jest m.in. pośredni metabolit gamma-butyrobetaina.

Poradnik Zdrowie: Gadaj Zdrów, odc. 7, Otyłość

Oto powód, by wyeliminować czerwone mięso z diety

Uczeni pobrali próbki krwi od uczestników, aby zbadać jego zawartość. Po porównaniu wyników z danymi klinicznymi okazało się, że wysokie spożycie mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego o 22 proc. Za około 10 proc. tego podwyższonego ryzyka mają odpowiadać podwyższone poziomy trzech metabolitów (TMAO, gamma-butyrobetainy i krotonbetainy), które są produkowane przez bakterie jelitowe ze składników pochodzących z mięsa. To powiązanie stwierdzono w przypadku spożycia czerwonego mięsa, a nie drobiu, jaj czy ryb.

Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology (ATVB)". Jest to pierwsze badanie, które analizuje wzajemne powiązania między produktami pochodzenia zwierzęcego a ryzykiem wystąpienia zdarzeń ASCVD, uwzględniając zarówno związki wytwarzane przez mikrobiotę jelitową, jak i tradycyjne czynniki ryzyka ASCVD, takie jak: poziom cholesterol we krwi, poziom cukru we krwi oraz ciśnienie krwi. Naukowcy podkreślają, że potrzebne są kolejne analizy, aby móc dokładniej zgłębić to zagadnienie. 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki