Czerwona plamka w jajku - co oznacza? Niewiele osób o tym wie
Zdarzyło ci się, że po rozbiciu skorupki zauważyłeś czerwoną plamkę w jajku? Zastanawiałeś się, czy to może nie jest zarodek kurczaka? Okazuje się, że czerwona plamka w jajku to wcale nie tak częste zjawisko. Sprawdź, co na ten temat mówią eksperci.
Znalezienie czerwonej plamki w jajku może wywołać różne emocje. Wiele osób zastanawia się, czy jajka z czerwoną plamką można jeść. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) i Centrum Bezpieczeństwa Jaj potwierdza, że jajko z czerwoną plamką nie jest szkodliwe i można je jeść bez żadnych obaw.
Czym tak na prawdę jest czerwona plamka w jajku i skąd się bierze?
Czerwona plamka w jajku to nic innego, jak kropelki krwi, które mogą dostać się do jajka. Jest to całkowicie naturalne zjawisko.
Dzieje się to w wyniku pęknięcia naczynek krwionośnych w jajnikach lub jajowodzie kury. W takim przypadku odrobina krwi może się dostać do jajka. Nie oznacza to, że jajko zostało zapłodnione, więc czerwona plamka nie jest zarodkiem.
Pojawienie się czerwonej plamki krwi w jajku jest rzadkim zjawiskiem. Według organizacji Egg Farmers of Canada, pojawia się w ok. 1% jaj.
Kiedy można natknąć się na czerwoną plamkę w jajku?
Jajka zakupione w marketach rzadko mogą mieć krwiste plamki. Wszystko ze względu na to, że jajka z dużych ferm, zanim trafią do sprzedaży, są prześwietlane owoskopem. Jest to specjalna lampa, która umożliwia prześwietlenie jajka w celu sprawdzenia, czy nie zawiera ono różnego rodzaju niedoskonałości i zanieczyszczeń. Jajka, w których znaleziono krwiste plamki, zazwyczaj nie są pakowane do sprzedaży.
Większe ryzyko znalezienia krwistej plamki w jajku istnieje w przypadku zakupu jajek bezpośrednio od rolników, gdyż zazwyczaj nie są one prześwietlane, a co za tym idzie - sprzedający nie wie, czy w jajkach znajduje się krew.