Czerniak nie tylko od słońca. Naukowcy odkryli, że do jego rozwoju może przyczynić się ten składnik diety
Czerniak jest nowotworem złośliwym skóry. Za główną przyczynę rozwoju tego nowotworu uznaje się nadmierną ekspozycję ciała na promienie słoneczne oraz niedostateczną ochronę przed nimi. Okazuje się jednak, że do rozwoju czerniaka może przyczynić się także to, co jemy. Naukowcy odkryli ciekawą zależność między jednym ze składników naszej diety.
Najnowsze badanie przeprowadzone wśród amerykańskiej ludności, sugeruje, że spożywanie większych ilości ryb, w tym tuńczyka oraz niesmażonych ryb, może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem czerniaka złośliwego.
"Czerniak jest piątym najczęściej występującym nowotworem w Stanach Zjednoczonych, a ryzyko zachorowania na czerniaka w ciągu życia wynosi 1 na 38 osób białych, jedno na 1000 osób czarnoskórych i jedno na 167 osób w przypadku Latynosów. Chociaż spożycie ryb wzrosło w Stanach Zjednoczonych i Europie w ostatnich dziesięcioleciach, wyniki wcześniejszych badań nad związkiem między spożyciem ryb a ryzykiem czerniaka były niespójne. Nasze odkrycia wskazują jedna na związek, który wymaga dalszych badań" – powiedział Eunyoung Cho, autor korespondencyjny.
Zwiększone spożycie ryb znacząco wpływa na rozwój raka skóry
Naukowcy z Brown University w USA po przeanalizowaniu dane 491,367 dorosłych mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Odkryli, że w porównaniu z osobami, których średnie dzienne spożycie ryb wynosiło 3,2 grama, ryzyko czerniaka złośliwego było o 22% wyższe wśród osób, których średnie dzienne spożycie wynosiło 42,8 grama. Porcja ryby to około 140 gramów gotowanej ryby.
Badanie dowiodło, że osoby, których średnie dzienne spożycie wynosiło 42,8 grama ryb, miały o 28% większe ryzyko rozwoju nieprawidłowych komórek tylko w zewnętrznej warstwie skóry – znanej jako czerniak w stadium 0 lub czerniak in situ.
Naukowcy obliczyli częstość występowania nowych czerniaków, które rozwinęły się w okresie 15 lat. W badaniu wzięli pod uwagę czynniki dodatkowe, takie jak:
- BMI uczestników,
- poziom aktywności fizycznej,
- historię palenia,
- dzienne spożycie alkoholu, kofeiny i kalorii,
- historię raka w rodzinie
- oraz średni poziom promieniowania UV w ich okolicy.
Wyniki są jednoznaczne:
- 5034 uczestników (1,0%) zachorowało na czerniaka złośliwego w okresie badania,
- a 3284 (0,7%) rozwinął czerniaka w stadium 0.
Dlaczego ryby mogą przyczynić się do rozwoju czerniaka?
"Spekulujemy, że nasze odkrycia można prawdopodobnie przypisać zanieczyszczeniom ryb, takim jak polichlorowane bifenyle, dioksyny, arsen i rtęć. Wcześniejsze badania wykazały, że wyższe spożycie ryb wiąże się z wyższym poziomem tych zanieczyszczeń w organizmie i zidentyfikowaliśmy powiązania między tymi zanieczyszczeniami a wyższym ryzykiem raka skóry. Zauważamy jednak, że nasze badanie nie badało stężenia tych zanieczyszczeń w ciałach uczestników, dlatego potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić ten związek" - tłumaczy Eunyoung Cho.
Naukowcy podkreślają, że obserwacyjny charakter ich badań nie pozwala na wyciągnięcie wniosków na temat związku przyczynowego między spożyciem ryb a ryzykiem czerniaka.
W swoich analizach nie uwzględnili również niektórych czynników ryzyka czerniaka, takich jak liczba pieprzyków, kolor włosów, historia poważnych oparzeń słonecznych i zachowania związane z słońcem.