Co może kieliszek wina?
Ma prozdrowotne właściwości, ale pod warunkiem, że nie przekroczymy bezpiecznej dawki. Dla kobiety to 2 kieliszki, dla mężczyzny 3 dziennie. Podane do posiłku poprawia pamięć, pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu.
Wiele naukowych badań wskazuje również na to, że wino sporządzone z winogron poddanych naturalnemu procesowi fermentacji hamuje rozwój komórek nowotworowych i sprzyja długowieczności. Stwierdzono ponadto, że znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy (choroba oczu wywołująca zmętnienie soczewki, jedna z przyczyn utraty wzroku). Co ciekawe, dowiedziono, że wino zawiera sporo związków
bakteriobójczych, aktywnie zwalczających próchnicę (choć nie zastąpi mycia zębów!).
Abyśmy korzystali z tych wszystkich dobrodziejstw, ważna jest nie tylko jego dzienna dawka, ale również rodzaj – powinno być czerwone i wytrawne. Takie właśnie wino zawiera bogactwo cennych dla zdrowia substancji, zwłaszcza przeciwutleniaczy.
A przeciwutleniacze wygrywają z wolnymi rodnikami - są to reaktywne formy tlenu, azotu i toksycznych związków będących efektem przemiany materii. Działają destrukcyjnie na komórki, a skumulowane powodują rozwój wielu chorób, w tym nowotworowych, oraz przyspieszają proces starzenia się organizmu. Aby je rozbroić i unieszkodliwić, potrzebne są właśnei przeciwutleniacze (antyoksydanty).
W ciemnych winogronach, z których powstaje czerwone wino, jest mnóstwo antyoksydantów, i to tych najsilniejszych, z grupy polifenoli: katechiny, mirycetyny, kwercetyny oraz resweratrol. Interesujące, że w winie substancje te, chociaż są obecne w małych stężeniach, działają silniej, bo wzajemnie się wzmacniają.
Badania wykazują, że chronią one mięsień sercowy oraz naczynia krwionośne, podwyższają poziom dobrego cholesterolu (HDL), a hamują
utlenianie frakcji LDL, obniżają także lepkość płytek krwi. Działa przeciwzapalnie i zapobiega nadwadze Właściwości łagodzące reakcje zapalne ma zwłaszcza kwercetyna, ogranicza bowiem wytwarzanie histaminy – substancji, która inicjuje każdy proces zapalny w organizmie.
Tym samym kwercetyna zmniejsza też reakcje alergiczne, w których histamina pełni ważną rolę. Jej siostra katechina obniża apetyt i przyspiesza metabolizm tłuszczów, zmniejszając ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości. Pod warunkiem, że pijemy wino w umiarkowanych ilościach, bo ze względu na sporą ilość węglowodanów jest kaloryczne.
Resweratrol dobroczynnie wpływa na chorych na alzheimera: wiadomo, że zapobiega osadzaniu się płytek beta-amyloid – jednej z przyczyn tej degradacyjnej choroby mózgu. Poprawia też pamięć, usprawniając przepływ krwi do mózgu. Może wspomagać leczenie nowotworów.
Sporo mówi się też o tym, że resweratrol może sprzyjać leczeniu nowotworów, zwłaszcza szpiczaka mnogiego.
Podawany w czasie chemioterapii zwiększa efekty leczenia. Wpływa też destrukcyjnie na rozwój komórek nowotworowych. Ma i inne zalety, choć wymagają one jeszcze dalszych badań, np. zwiększa produkcję białek, które opóźniają procesy starzenia, poprawia aktywność insuliny, czyli zapobiega cukrzycy typu 2, uelastycznia naczynia i reguluje ciśnienie krwi.
Ważne!
150 g czerwonego wina = 102 kcal
Zawiera min. 4,5 µmol rezweratrolu, 150 mg potasu, 12 mg magnezu i 0,06 mg witamin z grupy B