Chętnie sięgasz po niezdrowe jedzenie? To może być wina zaburzonej mikrobioty
To, co masz ochotę zjeść, może zależeć od składu twojego mikrobiomu. Naukowcy odkryli, że nasze nawyki żywieniowe mogą zależeć od składu mikrobioty jelitowej. Potwierdziły to badania na myszach.
Nowe badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Pittsburghu dowodzą, że drobnoustroje bytujące w jelitach mają wpływ na wybory żywieniowe. Wszystko przez to, że wytwarzają one substancje, które pobudzają apetyt na różne rodzaje żywności.
- Wszyscy mamy takie zachcianki - na przykład, kiedy czujesz, że musisz zjeść sałatkę lub naprawdę musisz zjeść mięso – mówi Kevin Kohl, adiunkt na Wydziale Biologii w Szkole im. Kennetha P. Dietricha.
Skład drobnoustrojów jelitowych a wybór diety
Badanie zostało przeprowadzone na myszach. 30 myszom pozbawionym mikrobów jelitowych naukowcy podali mikroorganizmy pobrane od trzech gatunków dzikich gryzoni, o bardzo różnych naturalnych sposobach żywienia.
Myszy z każdej z grup wybierały pokarm bogaty w różne składniki odżywcze. Jest to dowodem na to, że skład ich mikrobiomu miał wpływ na zmianę preferowanej diety.
„Nasza praca pokazuje, że zwierzęta o różnym składzie drobnoustrojów jelitowych wybierają różne rodzaje diety” - tłumaczy badacz.
Rola tryptofanu
Jednym ze związków chemicznych biorących udział w kontakcie między jelitami a mózgiem jest tryptofan. W badaniu myszy z różnymi mikrobiomami miały różne poziomy tryptofanu we krwi, jeszcze zanim dano im możliwość wyboru innej diety. Te z większą ilością tryptofanu miały również więcej bakterii, które mogą go wyprodukować w swoich jelitach.
„Prawdopodobnie istnieją dziesiątki sygnałów, które wpływają na codzienne nawyki żywieniowe. Tryptofan wytwarzany przez drobnoustroje może być tylko jednym z aspektów” – mówi Trevelline.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Poceedings of the National Academy of Sciences. Naukowcy podreślają, że nadal nie wykonanu testów na ludziach. Niewątpliwie jednak mikrobiom odgrywa ogromną rolę w różnych procesach zachodzących w naszym organizmie.
Znane są już zależności związane ze składem mikrobiomu i jego wpływem na ludzką psychikę. Dlatego badacze są pełni nadziei na przeprowadzenie kolejnych badań nad tym mikroorganizmem, by potwierdzić tezę, że mikrobiom wpływa na wybory żywieniowe ludzi u tak samo, jak u myszy.