Chcesz się nawodnić, ryzykujesz cukrzycą? Wyniki zaskoczyły nawet naukowców
Nadeszło lato, a wraz z nim upały. Co powinniśmy robić w trakcie takiej pogody? Pić dużo wody – to jedna z podstawowych zasad zdrowego funkcjonowania latem. Niestety, w wielu butelkach wody czyha na nas niebezpieczeństwo, z którego rzadko zdajemy sobie sprawę. Jakie ryzyko kryje się w butelkach z wodą?
BPA - wpływ na organizm
Tworzywa sztuczne często powstają przy użyciu popularnego składnika, jakim jest BPA, czyli bisfenol A. O tej substancji i jej potencjalnie szkodliwym wpływie na zdrowie mówi się nie od dziś.
A jednak wciąż co najmniej część plastikowych butelek powstaje przy użyciu BPA. Wspomnianą substancję znajdziemy nie tylko w plastikowych butelkach, ale także w pojemnikach na żywność. Czy rzeczywiście powinniśmy się bać bisfenolu?
Wskutek kontaktu żywności z BPA w pojemnikach czy butelkach, substancja ta może przenikać do naszych organizmów. Sądzi się, że BPA ma wpływ m.in. na wydzielanie hormonów. Jako związek endokrynny, BPA może prowadzić do problemów, takich jak zmniejszenie płodności czy zaburzenia wydzielania hormonów płciowych.
Bisfenol A prawdopodobnie może również wpływać na rozwój płodu, gdy osoba w ciąży ma kontakt z BPA, co może skutkować m.in. zaburzeniami układu nerwowego, w tym zaburzonym rozwojem mózgu.
Sądzi się, że BPA może być powiązane z rozwojem zaburzeń metabolicznych i insulinooporności. Dodatkowo, BPA może powodować nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Niektóre badania sugerują również, że BPA może mieć potencjalnie kancerogenny wpływ na organizm.
BPA a insulina - wyniki nowych badań
Chociaż wciąż trwają spory, jaka dawka BPA może być bezpieczna dla organizmu, już teraz wiadomo, że substancja ta może powodować negatywny wpływ na zdrowie.
Jak ustalili badacze z California Polytechnic State University, BPA może mieć wpływ na wrażliwość na insulinę. Zgodnie z wynikami badań, BPA może zmniejszać omawianą wrażliwość na insulinę.
Insulina to hormon, który reguluje poziom cukru we krwi. W efekcie, insulinooporność wywołana wpływem BPA może sprawiać, że poziom cukru w organizmie będzie stale podwyższony. Skutkiem jest zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Badania nad wpływem BPA na rozwój cukrzycy typu 2
Badanie, które przeprowadzono, będzie wymagało weryfikacji w większych, randomizowanych testach. Ale już teraz wyniki wydają się znaczące i niepokojące.
W eksperymencie brało udział 40 osób dorosłych. W ciągu 4 dni, części z nich podawano BPA w niewielkiej dawce, natomiast pozostałym osobom z tej grupy podawano placebo.
Podawana uczestnikom badania dawka BPA była na poziomie, który uważany jest za bezpieczny. Jednak po zakończeniu badań okazało się, że u uczestników otrzymujących BPA reakcja na insulinę była gorsza.
Jeden z autorów badania, Todd Hagobian, podkreślił: - Nasze odkrycia sugerują, że obecne limity narażenia na BPA uznawane za bezpieczne przez EPA powinny być ponownie rozważone.
Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych, która coraz częściej jest rozpoznawana, więc nowe odkrycia mogą być istotną odpowiedzią na pytanie o przyczyny wzrostu zachorowań na cukrzycę.
BPA w Unii Europejskiej - regulacje prawne
Regulacje europejskie, bardziej restrykcyjne od amerykańskich, wskazują, że w Unii Europejskiej już w 2011 roku zakazano wykorzystywania BPA do produkcji butelek dla niemowląt.
Planowane są zmiany legislacyjne, zgodnie z którymi wszelkie opakowania i butelki mające kontakt z żywnością nie będą mogły być produkowane z zastosowaniem BPA.
Należy też mieć na uwadze, że zakaz produkcji nowych opakowań z BPA nie jest jednak jednoznaczny z wycofaniem przedmiotów, które już zostały wyprodukowane przy udziale tej substancji.
Również na terenie Stanów Zjednoczonych postuluje się zmianę dotychczasowych, uznanych za bezpieczne, poziomów BPA, wskazując na ryzyko dla zdrowia, związane z kontaktem nawet z małymi ilościami tej substancji.