Chcesz mieć zdrowe serce, jedz czekoladę. Jak często? [NOWE BADANIA]
Wielbiciele tego słodkiego przysmaku mogą spać spokojnie: jedzenie czekolady przynajmniej raz na tydzień zmniejsza ryzyko chorób serca. Tak przynajmniej dowodzą autorzy badań, których wyniki opublikowano właśnie w European Journal of Preventive Cardiology, czasopiśmie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi czekolady. Nie bez powodu mówi się o niej, że uzależnia: w ziarnie kakaowym obecne są substancje, które budową i działaniem przypominają związki chemiczne obecne w liściach marihuany, winie i piwie.
Jednak poza tym zawiera ona ponad 600 substancji, które znakomicie wpływają na zdrowie, a także poprawiają nastrój. Do licznych cennych dla zdrowia właściwości czekolady można teraz dodać kolejną: najnowsze badania wskazują na to, że zmniejsza ona ryzyko chorób serca.
Jak powiedział jeden z autorów badania, dr Chayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine w Houston w Teksasie: „Nasze badanie sugeruje, że czekolada pomaga utrzymać zdrowe naczynia krwionośne serca. W przeszłości badania kliniczne wykazały, że czekolada jest korzystna zarówno dla ciśnienia krwi, jak i dla wyściółki naczyń krwionośnych” - kontynuował. „Chciałem sprawdzić, czy wpływa na naczynia krwionośne zaopatrujące serce (tętnice wieńcowe), czy nie. A jeśli tak, to czy jest to korzystne czy szkodliwe?” Naukowcy z Baylor College of Medicine przeanalizowali prowadzone w ciągu ostatnich 50 lat badania na temat związków między jedzeniem czekolady, a chorobami serca. Analiza obejmowała m.in. sześć dużych projektów badawczych, jakimi objęto 336 289 osób jedzących czekoladę.
Obserwacje trwały średnio prawie dziewięć lat. U 14 043 uczestników rozwinęła się choroba wieńcowa, a 4 667 przeszło zawał serca. Okazało się, że osoby, które jadły czekoladę częściej, niż raz na tydzień, były o 8 proc. mniej zagrożeni chorobą wieńcową niż te, które jadły ją rzadziej niż raz w tygodniu.
Dr Krittanawong skomentował to tak:: „Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy, które mogą zmniejszać stan zapalny i zwiększać poziom dobrego cholesterolu (lipoproteiny o dużej gęstości lub cholesterol HDL)”.
Podkreślił, że w trakcie badania nie sprawdzono, czy któreś rodzaje czekolady są zdrowsze od innych, ani też jaka jest jej optymalna ilość.
Dodał: "Czekolada wydaje się obiecująca w zapobieganiu chorobie wieńcowej, ale potrzebne są dalsze badania, aby określić, ile i jaki rodzaj czekolady można polecać” - powiedział. I ostrzegł, by nie przejadać się czekoladą: - „Wydaje się, że umiarkowane ilości czekolady chronią tętnice wieńcowe, ale jest prawdopodobne, że duże ilości już nie. Należy wziąć pod uwagę to, że czekolada jest kaloryczna, zawiera cukier, mleko i tłuszcz, których nadmierne spożycie nie jest wskazane dla nikogo, a szczególnie dotyczy to osób chorych na cukrzycę i otyłych.
Porady eksperta