Brokuły na... obniżenie ciśnienia? Nowe badanie przynosi fantastyczne wieści
Wysokie ciśnienie krwi jest niebezpiecznym problemem, który dotyka wiele osób. Choroba znana również jako nadciśnienie sprawia, że nasze serce musi pracować ciężej, by pompować krew. Nowe badania pokazuje jednak, jak obniżyć ryzyko tego problemu.
Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem, który może zmienić się w potencjalnie śmiertelne niebezpieczeństwo. Obciąża ono bowiem serce oraz inne organy i naczynia krwionośne.
Co więcej, jest to również czynnik przy wielu innych poważnych schorzeniach i chorobach, jak udary, niewydolność i ataki serca, czy choroby nerek.
Dieta a ciśnienie krwi. Naukowcy z nowym badaniem
Jedną z przyczyn odpowiedzialnych za wysokie ciśnienie krwi może być dieta, a w szczególności produkty o wysokiej zawartości soli. Okazuje się jednak, że tak jak niektóre produkty podnoszą ciśnienie, są również takie, które je obniżają.
Nowe badanie wykazało na przykład, że regularne jedzenie niektórych warzyw może pomóc znacząco obniżyć ciśnienie krwi, w szczególności wśród osób w średnim i starszym wieku.
Naukowcy z Edith Cowan University w Australii odkryli, że jedzenie około czterech porcji warzyw krzyżowych dziennie przez dwa tygodnie doprowadziło do zauważalnego obniżenie ciśnienia skurczowego.
Czym są warzywa krzyżowe? Są dobre dla naszego zdrowia
Czym są jednak warzywa krzyżowe? To rodzina roślin zielonych, a ich nazwa wzięła się od tego, że kwiaty tych roślin przypominają krzyż. Zalicza się do nich:
- jarmuż
- kalafior
- brokuły
- rzepa
- brukselka
- wszelkie rodzaje kapusty
- rzepak
- boćwina
- chrzan
- rukiew wodna
- gorczyca
- rzodkiewka
Warzywa te są wyjątkowo bogate w foliany, błonnik oraz witaminy K, E i C.
Już we wcześniejszych badaniach udało się ustalić, że związki, jakie można znaleźć w warzywach krzyżowych znane jako glukozynolany mogą mieć właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co może być dobre dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Współautorka badania Emma Connolly, w oświadczeniu uniwersytetu podkreśliła, że zwiększenie spożycia warzyw jest szeroko zalecane, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Na czym polegało badanie? Wnioski są zaskakujące
Badanie objęło 18 osób w wiek od 56 do 72 lat z lekko podwyższonym ciśnieniem krwi. Podzieleni zostali oni następnie na dwie grupy, z czego jedna stosowała dietę bogatą w warzywa krzyżowe, a druga była grupą kontrolną.
Uczestnicy z pierwszej grupy spożywali około 300 gramów mieszanki brokułów, jarmużu, kalafiora i kapusty dziennie przez dwa tygodnie. Grupa kontrolną spożywała natomiast taką samą ilość tylko, że warzyw korzeniowych.
Obie grupy nosiły mankiet mierzący ciśnienie krwi w regularnych ostępach czasu w nocy i w dzień. Po dwóch tygodniach badań, uczestnicy spożywający warzywa krzyżowe doświadczyli średniej redukcji 24-godzinnego ciśnienia skurczowego o 2,5 mmHg w porównaniu z grupą kontrolną.
Spadek może wydawać się co prawda niewielki, jednak jest znaczący dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Co więcej, osoby jedzące warzywa krzyżowe miały niższy poziom trójglicerydów we krwi.
Autorzy podkreślili jednak, że konieczne będą dalsze badania, by ustalić, czy zwiększenie spożycia warzyw krzyżowych korzystnie wpływa na zdrowie.