Auchan wycofuje ze sprzedaży popularną przyprawę. Spożycie grozi zatruciem

2024-11-23 14:41

Sieć sklepów Auchan wydała pilny komunikat dotyczący wycofania ze sprzedaży popularnej przyprawy. Jak można się dowiedzieć, ta decyzja podyktowana była wykryciem bardzo wysokiego poziomu alkaloidów pirolizydynowych. Spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia.

Auchan wycofuje ze sprzedaży popularną przyprawę. Spożycie grozi zatruciem
Autor: fot. Getty Images Auchan wycofuje ze sprzedaży popularną przyprawę. Spożycie grozi zatruciem

Sieć sklepów Auchan podzieliła się ostatnio ważnym komunikatem. Otóż ze sprzedaży wycofana została jedna partia popularnej przyprawy. Chodzi mianowicie o oregano suszone. 

Auchan wycofuje partię produktu ze sklepów. Za wysoki poziom związków

Ich decyzja była podyktowana faktem, że w wycofanej partii wykryty został niebezpiecznie wysoki poziomu alkaloidów pirolizydynowych. W treści komunikatu czytamy, że przekroczyła ona najwyższy dopuszczalny poziom tych związków.

Komunikat dotyczy produktu o nazwie suszone oregano 10 g. Producentem jest Zakład Produkcyjno-Handlowy Herbes Wiesław Sikorski. Kod kreskowy produktu (EAN) to 5904215144861, a numer partii to 05.2025/L010624.

W komunikacie sieć Auchan zaznaczyła, że konsumenci, którzy zakupili wskazaną powyżej partię produktu proszeni są o niespożywanie go, wyrzucenie lub zwrot do sklepu, w którym został zakupiony.

Osoby, które zdecydują się na zwrócenie produktu dostaną za niego całościową refundację. Decyzja została wydana w trosce o bezpieczeństwo konsumentów, a sieć apeluje o ostrożność podczas korzystania z przypraw.

Poradnik Zdrowie - przyprawy

Co może grozić po spożyciu alkaloidów pirolizydynowych? Na to zwróć uwagę

Alkaloidy pirolizydynowe są związkami, które naturalnie w występują w roślinach, Ich główną rolą jest ochrona roślin przez roślinożercami. Warto jednak wiedzieć, że w nadmiernych ilościach mogą być one toksyczne dla ludzi.

Spożywanie żywności skażonej tymi związkami może doprowadzić do uszkodzenia wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Uważa się, że mogą one również sprzyjać dolegliwościom pokarmowym, chudnięciu, utracie apetytu, biegunkom, wyczerpaniu, wodobrzuszu, żółtaczce, powiększeniu, a nawet marskości wątroby. Co więcej, po nadmiernym spożyciu może pojawić się nadwrażliwość na światło, rozszerzenie naczyń krwionośnych czy zaburzenia koordynacji ruchowej.

Co więcej, dłuższe narażenie na alkaloidy pirolizydynowe może powodować rozwój niektórych nowotworów. Tak przynajmniej wskazują wyniki badań prowadzonych na zwierzętach.

W przypadku pojawienia się jakichkolwiek z tych symptomów po spożyciu skażonej żywności niezbędne będzie niezwłoczne skontaktowanie się z lekarzem.

Zobacz także: Lecznicze właściwości popularnych przypraw

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki