Alkohol zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Prosty zwyczaj z dzieciństwa może cię ochronić

2025-01-13 9:43

Badania opublikowane 8 stycznia 2025 roku na łamach Nature Communications wskazują jasno, że picie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Informacje te uzyskali na skutek przeanalizowania ogromnej grupy pacjentów i dostrzegli, że wapń może mieć potencjał ochronny.

Alkohol zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Prosty zwyczaj z dzieciństwa może cię ochronić
Autor: Fot. Getty Images

Raka jelita grubego cechują tzw. modyfikowalne czynniki ryzyka. A zatem oznacza to, że poprzez osobiste zaangażowanie i zmianę stylu życia mamy szansę uniknąć tej poważnej choroby. Ostatnie badania kolejny raz ukazują, jak picie alkoholu wpływa na zdrowie.

Rak jelita grubego

Rak jelita grubego a dieta. Nowe badania z Oxfordu

Grupa naukowców z Cancer Epidemiology Unit na University of Oxford wraz z wieloma współpracownikami z różnych instytucji międzynarodowych dostrzegła istotną korelację pomiędzy dietą a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. 

Badacze przeanalizowali dane 542 778 kobiet z Wielkiej Brytanii. Uczestniczki wybrano z badań kohortowych Milion Woman Study. To właśnie wówczas kobiety w średnim wieku wypełniały specjalne kwestionariusze dietetyczne. Na podstawie odpowiednio sformułowanych pytań szczegółowo opisywały spożywanie 97 czynników dietetycznych. 

Co więcej, dane rejestrowano średnio przez 16,6 lat, a w tym okresie czasu ze wspomnianej grupy 542 778 kobiet u 12,251 zdiagnozowano incydentalnego raka jelita grubego. W ten oto sposób naukowcy mogli pozyskać więcej danych na temat tego jak dieta wpływa na ryzyko wystąpienia tego rodzaju nowotworu.

Jak alkohol wpływa na jelito grube?

Naukowcy wyjaśniają, że w badaniach uwzględniono czynniki kliniczne oraz demograficzne związane ze stylem życia. Analiza obejmowała informacje zebrane z takich badań jak:

  • ColoRectal Transdisciplinary Study,
  • Colon Cancer Family Registry,
  • Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium. 

Pod uwagę wzięto również czynniki, które mogły zakłócać wynik, a mianowicie:

  • wskaźnik masy ciała (BMI),
  • palenie papierosów,
  • rodzinną historię występowania raka jelita grubego.

Wyniki wykazały, że zarówno alkohol jak i czerwone oraz przetworzone mięso stanowią czynniki rakotwórcze. To kolejne potwierdzenie tego, że te trzy elementy codziennych wyborów dietetycznych mogą przybliżyć nas do poważnej choroby.

Naukowcy z Oxfordzkiego uniwersytetu wyjaśniają, że na skutek przeprowadzonych badań ustalono, iż już każde 20 g alkoholu dziennie, czyli około dwóch drinków, wiązało się z 15% wyższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

Spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa również zwiększało ryzyko tej choroby. Badacze dodają, że już jeden plasterek boczku (ok. 30 g) powiązano z 8% wyższym ryzykiem raka jelita grubego.

Jak chronić się przed rakiem jelita grubego? Sięgnij po wapń

Dzięki analizie badacze dostrzegli, że poza zagrożeniami, jakie niesie ze sobą niewłaściwa dieta, są także rozwiązania, które mogą chronić nas przed chorobą. W ten sposób wskazali na rolę wapnia w codziennym odżywianiu. 

Okazuje się, że tego rodzaju pierwiastek wykazuje zdolność wiązania kwasów żołądkowych oraz redukuje ryzyko narażenia organizmu na działanie czynników kancerogennych w obrębie jelita grubego. 

Naukowcy wskazali, że już jedna szklanka mleka dziennie zmniejszała ryzyko raka jelita grubego o 17%. Poza tym najnowsze badania sugerują, że spożywanie nabiału dostarcza do organizmu ryboflawinę, magnez oraz potas. Tego rodzaju składniki powiązano ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego. Niemniej autorzy badań wyjaśniają, że dalsze analizy sugerowały, że to głównie wapń wykazywał największą rolę w kontekście ochrony przed chorobą. 

Ciekawe i bardzo ważne wnioski z badań płyną również dla osób, które w rodzinie miały przypadek raka jelita grubego. Otóż analiza genetyczna wykazała, że u osób, u których występowało obciążenie genetyczne, już 200 g mleka codziennie zmniejszało ryzyko raka jelita grubego o 40%.

Co jeść, żeby uniknąć raka jelita grubego?

Chcąc uchronić się przed nowotworem, należy zdecydowanie zrezygnować a picia alkoholu oraz rzucić palenie. Powyższe dane wskazują, że warto wrócić także do zwyczajów z czasów dzieciństwa i sięgnąć przed snem po szklankę ciepłego mleka. Naukowcy jednak mają jeszcze kilka wskazówek na temat codziennych wyborów żywieniowych.

Naukowcy z Cancer Epidemiology Unit na University of Oxford wskazali, że są jeszcze inne produkty, które wykazują potencjał redukowania ryzyka raka jelita grubego. A mianowicie chodzi o włączanie do codziennych posiłków takich składników jak:

  • 20 g pełnoziarnistego pieczywa (o 10% niższe ryzyko raka);
  • 40 g pełnoziarnistych płatków śniadaniowych (o 7% niższe ryzyko raka);
  • jedno jabłko (o 8% niższe ryzyko raka);
  • 200 g owoców (o 10% niższy ryzyko raka);
  • warzywa zielonolistne (o 12% niższym ryzykiem);
  • większe spożycie witaminy C, ok, 100 miligramów (o 10% niższe ryzyko raka).

Choć autorzy badań zaznaczają, że konieczne są dalsze prace ukazujące związek pomiędzy dietą a ryzykiem raka jelita grubego, to już dziś można zauważyć, że modyfikacja codziennych wyborów żywieniowych ma określony potencjał ochronny.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki