Alkohol szkodzi bardziej młodym niż osobom starszym? "Młodzi ludzie nie powinni pić"
Z najnowszego badania wynika, że młodzi ludzie są narażeni na większe powikłania zdrowotne związane ze spożywaniem alkoholu w porównaniu do osób dorosłych. To pierwsze badanie, w którym przedstawiono ryzyko związane z alkoholem według regionu geograficznego, wieku, płci i roku.
Badanie sugeruje, że globalne zalecenia dotyczące spożycia alkoholu powinny być oparte na wieku i lokalizacji, a najsurowsze wytyczne powinny być skierowane do mężczyzn w wieku 15-39 lat, którzy są najbardziej narażeni na szkodliwy wpływ spożycia alkoholu na całym świecie. Co więcej, dorośli w wieku 40 lat i osoby starsze bez podstawowych schorzeń zdrowotnych, mogą zauważyć pewne korzyści wynikające z niewielkiego spożycia alkoholu, w tym zmniejszone ryzyko w zakresie chorób układu krążenia, udaru i cukrzycy.
Na podstawie danych dotyczących spożycia alkoholu pochodzących z 204 krajów, badacze obliczyli, że w 2020 roku, 1,34 mld osób spożywało szkodliwe ilości alkoholu. W każdym regionie największym segmentem populacji pijącym niebezpieczne ilości alkoholu byli mężczyźni w wieku 15-39 lat. W przypadku tej grupy wiekowej picie alkoholu nie zapewnia żadnych korzyści zdrowotnych i stwarza wiele zagrożeń dla zdrowia - 60% urazów związanych z alkoholem występuje wśród osób w tej grupie wiekowej (wypadki samochodowe, samobójstwa i zabójstwa.)
„Młodzi ludzie nie powinni pić, ale osoby starsze mogą odnieść korzyści z picia niewielkich ilości. Myślenie, że młodzi dorośli powstrzymają się od picia nie jest realne, dlatego ważne jest przedstawienie najnowszych dowodów, tak by każdy mógł podejmować świadome decyzje dotyczące swojego zdrowia" - mówi starszy autor dr Emmanuela Gakidou, profesor nauk o metrykach zdrowia w Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) na University of Washington's School of Medicine.
Wiek ma kluczowe znaczenie
Naukowcy przyjrzeli się temu jaki wpływ na 22 parametry zdrowotne - w tym urazy, choroby sercowo-naczyniowe i nowotwory, ma spożywanie alkoholu. Wykorzystali dane pochodzące z 2020 roku dla mężczyzn i kobiet w wieku 15-95 lat i starszych w latach 1990-2020, w 204 krajach i terytoriach. Badacze oszacowali średnie dzienne spożycie alkoholu, które minimalizuje ryzyko dla danej populacji. W badaniu oszacowano również jeszcze jedną krytyczną ilość - ile alkoholu może wypić dana osoba, zanim wystąpi nadmierne ryzyko dla zdrowia w porównaniu z osobą, która nie spożywa go wcale.
Zalecana ilość alkoholu dla osób w wieku 15-39 lat wynosiła 0,136 standardowego drinka każdego dnia. Ilość ta była nieco wyższa dla kobiet w wieku 15-39 lat i wynosiła 0,273 drinka. Jeden standardowy drink to 10 gramów czystego alkoholu, co odpowiada małemu kieliszkowi czerwonego wina o zawartości 13% alkoholu objętościowo lub puszce/butelce piwa.
Przeprowadzone badanie sugeruje, że osobom dorosłym w powyżej 40 lat, bez żadnych podstawowych schorzeń zdrowotnych, picie niewielkiej ilości alkoholu może przynieść pewne korzyści np. zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i cukrzycy.
W przypadku osób w wieku 40-64 lat w 2020 r. bezpieczne poziomy spożycia alkoholu wahały się od około połowy standardowego drinka dziennie do prawie dwóch.
Z kolei w przypadku osób powyżej 65 roku życia, w 2020 roku ryzyko utraty zdrowia w wyniku spożycia alkoholu osiągane było po spożyciu nieco ponad trzech standardowych drinków dziennie. Spożywanie niewielkich ilości alkoholu w populacjach po 40. roku życia, bez schorzeń podstawowych może wpłynąć na poprawę wyników zdrowotnych, szczególnie w populacjach, w których dominuje większe obciążenie chorobami układu krążenia.
Spożywanie alkoholu a region
Obciążenie chorobami w danej grupie wiekowej różniło się znacznie w poszczególnych regionach, co skutkowało różnym ryzykiem związanym ze spożywaniem alkoholu, zwłaszcza u osób w wieku powyżej 40 lat. Wśród osób w wieku 55-59 lat w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie 30,7% zagrożeń zdrowotnych związanych z alkoholem wynikało z chorób układu krążenia, 12,6% z nowotworów, a mniej niż 1% z gruźlicy. W tej samej grupie wiekowej, w środkowej części Afryki Subsaharyjskiej, 20% zagrożeń dla zdrowia związanych z alkoholem wynikało z chorób układu krążenia, 9,8% z nowotworów, a 10,1% z gruźlicy.
Młodzi mężczyźni są najbardziej narażeni
Badanie dowodzi, że wśród osób spożywających szkodliwe ilości alkoholu w 2020 roku, 59,1% było w wieku 15-39 lat, a 76,7% stanowili mężczyźni, przy czym 1,03 mld mężczyzn i 0,312 mld kobiet spożywało szkodliwe ilości alkoholu.
„Chociaż ryzyko związane ze spożywaniem alkoholu jest podobne w przypadku mężczyzn i kobiet, młodzi mężczyźni wyróżniali się jako grupa o najwyższym poziomie szkodliwego spożycia alkoholu. Wynika to z faktu, że większy odsetek mężczyzn w porównaniu z kobietami spożywa alkohol, a ich średni poziom spożycia jest również znacznie wyższy" - mówi dr Gakidou.