9 produktów, które wspomagają odchudzanie
Każdy, kto kiedykolwiek próbował schudnąć dobrze wie, ile wymaga to wysiłku. Konsekwentną dietę i ruch warto wspierać produktami, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Które to produkty i na czym polega ich działanie odchudzające?
Spis treści
Cudowne tabletki na odchudzanie nie istnieją. Istnieją za to substancje - zawarte m.in. w niektórych produktach spożywczych - a także produkty, które podkręcają metabolizm, przyspieszając proces utraty tkanki tłuszczowej. Jeśli właśnie się odchudzasz lub masz to w planach, warto je znać - bo mogą cały ten proces znacząco przyspieszyć.
Bromelina
Jest enzymem występującym w owocach ananasa. Wspiera proces trawienia poprzez rozkład białek, a dodatkowo wspomaga odtruwanie organizmu i leczy procesy zapalne.
Chrom
Chrom zmniejsza łaknienie i reguluje poziom cukru we krwi co hamuje apetyt na słodycze. Znajduje się zarówno w gotowych preparatów odchudzających, jak i produktach spożywczych - orzechach brazylijskich, małżach, ostrygach, suszonych daktylach i gruszkach
Jagody Acai
Acai zwane także jagodą palmy brazylijskiej, rosnącej w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływają na przemianę materii i proces trawienia, dają też uczucie sytości, co pomaga kontrolować apetyt.
Jednak należy jeść je w umiarkowanej ilości, gdyż są dość kaloryczne (100 g = 80 kalorii). Warto, bo w ich składzie jest wiele innych cennych składników, w tym witaminy i antyoksydanty zwalczające wolne rodniki, a także kwasy tłuszczowe omega-3 pomagające obniżyć poziom cholesterolu.
Zielona herbata
Zielona herbata przyspiesza przemianę materii, wspomaga także wydzielanie soków żołądkowych, co korzystnie wpływa na trawienie, pomaga także pozbyć się zaparć. Zawarte w niej składniki, w tym m.in. polifenole, duże ilości witaminy C oraz A, B, E, K pomogą w zachowaniu zdrowia.
Błonnik
Włókno obecne nie tylko w warzywach i owocach, ale również wielu preparatach wspierających odchudzanie. Zwane pogromcą apetytu, gdyż pęcznieje w żołądku, na dłuższy czas wywołując wrażenie sytości. Zwalnia również wchłanianie węglowodanów i tłuszczów, dobrze też wpływa na perystaltykę jelit. Przyjmując preparaty z błonnikiem (w tabletkach lub w proszku) trzeba pić dużo wody - co najmniej dwa litry dziennie.
Zielony jęczmień
Pędy zielonego jęczmienia zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych, a także niezbędne aminokwasy, antyoksydanty oraz błonnik, który powstrzymuje nadmierny apetyt i chlorofil, pobudzający pracę jelit.
Zielona kawa
Zawarty w zielonej kawie kwas chlorogenowy ma korzystny wpływ na proces utraty wagi - zmniejsza wchłanianie glukozy o prawie 7 proc., dzięki czemu organizm zużywa zmagazynowane zapasy cukru.
Związek ten ma także działanie hepatoprotekcyjne (chroni wątrobę i ułatwia jej regenerację) oraz hipoglikemiczne (obniża poziom glukozy we krwi). W połączeniu z zawartą w kawie kofeiną kwas chlorogenowy stymuluje metabolizm.
CLA
Inna jego nazwa to sprzężony kwas linolowy. Należy do kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6, w żywności występuje w produktach mlecznych i czerwonym mięsie. Jest składnikiem preparatów odchudzających, gdyż wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega gromadzeniu się zapasów tłuszczu.
L-karnityna
W naturalnej postaci obecna jest w mięsie i produktach mlecznych, wytwarza ją również ludzki organizm, wykorzystując do tego niektóre aminokwasy (lizyna, metionina). Substancja ta przyśpiesza zamianę tłuszczu w energię, co zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej.