500 tys.! Tyle osób można ocalić, jeśli ograniczymy jeden składnik diety
Amerykańska Agencja Żywności (FDA) wydała nowe rekomendacje dotyczące ograniczenia sodu w żywności. Skierowane są one głównie do producentów żywności i właścicieli restauracji.
Celem wprowadzenia nowych wytycznych jest znaczne ograniczenie spożycia sodu zawartego w przetworzonych produktach spożywczych. Amerykańska Agencja Żywności (FDA) zwraca uwagę, że zwiększona ilość sodu w diecie przyczynia się do nadciśnienia tętniczego odpowiedzialnego za rozwój chorób serca i udaru mózgu u konsumentów przetworzonej żywności.
W Stanach Zjednoczonych średnie spożycie sodu wynosi 3400 mg na dzień. FDA wydała nowe rekomendacje dla przemysłu spożywczego (m.in. producentów żywności, właścicieli restauracji i firm gastronomicznych) o zmniejszenie spożycia sodu o 12 proc. w ciągu dwóch i pół roku, czyli do 3000 mg dziennie.
Nowe wytyczne odnoszą się do 163 kategorii żywności przetworzonej, w tym też żywności dla niemowląt. Rekomendacje obejmują również dziesiątki najpopularniejsze dań serwowanych przez duże sieci restauracji (np. makaron z sosem serowym, frytki, tacos).
Podzielone opinie ekspertów
Amerykańscy eksperci ws. zdrowia pochwalili nowe rekomendacje, twierdząc, że zwracają one uwagę na problem nadmiernego spożycia sodu. Jednocześnie wyrazili obawę, że te mogą one jednak okazać się niewystarczające do wymuszenia zmian w branży spożywczej. Według naukowców większość spożywanej na co dzień soli pochodzi z przetworzonej żywności oraz posiłków serwowanych w restauracjach i stołówkach. Jak podkreślają, to może być trudne też do osiągnięcia, ponieważ sól sprawia, że jedzenie smakuje lepiej, a produkty mają dłuższy okres przydatności do spożycia.
Dr Janet Woodcock, pełniąca obowiązki komisarza FDA, przekazała na konferencji prasowej, że te działania uwzględniają też aktualne wytyczne dotyczące zaleceń zdrowego żywienia Amerykanów. W opinii dietetyków spożycie sodu powinno wynosić nie więcej niż 2300 mg na dzień. Można zmniejszyć ilości soli w swojej diecie, przygotowując posiłki ze świeżych składników.
FDA twierdzi, że obniżenie spożycia sodu o około 40 proc. w ciągu dekady może uratować 500 tys. istnień ludzkich.
Porady eksperta
Polecany artykuł: