47 osób z objawami zatrucia, 7 w szpitalu. W zapiekankach wykryto enterotoksyny gronkowca
Sanepid ustalił przyczynę masowego zatrucia kilkudziesięciu pracowników w podszczecińskim Mierzynie. W zapiekankach, które zjedli, wykryto enterotoksyny gronkowca. Firma cateringowa została skontrolowana, zapłaciła 500 zł mandatu i będzie objęta wzmożonym nadzorem.
– Po przeprowadzeniu badań uzyskaliśmy wynik w kierunku enterotoksyny gronkowcowej – powiedziała w czwartek PAP rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan.
Zaznaczyła, że postępowanie w sprawie zatrucia, do którego doszło w październiku m.in. w zakładzie w Mierzynie, jest prowadzone przez Powiatową SSE w Policach i "powoli się kończy".
– Było 50 osób zgłoszonych w ognisku (zatrucia), 47 osób objawowych. Siedem zostało hospitalizowanych, ale były to krótkie pobyty w szpitalu. Z zakładu w Mierzynie 36 osób. Pozostałe – z innych firm, po dwie, po trzy, a także odbiorcy indywidualni – zaznaczyła Kapłan. .
Masowe zatrucie w Mierzynie: 50 poszkodowanych
Zgłoszenie o podejrzeniu zatrucia żywnością wpłynęło do PSSE w Policach 22 października br. Objawy wystąpiły u osób, które spożyły zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułem. Firma cateringowa, która je dostarczyła, została skontrolowana przez inspektorów z Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie (znajduje się na terenie, który podlega właśnie GSSE). Pobrano wymazy z powierzchni roboczych, sprzętu produkcyjnego oraz od pracowników.
Produkcja posiłków została wstrzymana. Na firmę nałożono mandat w wysokości 500 zł.
– Nieprawidłowości wynikały z braku wdrożenia pełnego systemu HACCP. 500 złotych to maksymalna grzywna – powiedział PAP Grzegorz Galiński z oddziału nadzoru sanitarnego GSS-E w Szczecinie.
Firmie wydano zalecenia dot. dezynfekcji pomieszczeń, sprzętu, ale też uporządkowania dokumentacji i edukacji pracowników.
Zatrucie gronkowcem: źródłem był człowiek
– Narzędzia związane z produkcja tej zapiekanki były "czyste", wiec źródłem zakażenia był człowiek – zaznaczył w rozmowie z PAP Galiński.
Wszyscy pracownicy tej firmy mieli aktualne badania, ale osoby mające kontakt z produkcją żywności, jej pakowaniem, przewożeniem powinny szczególnie dbać o higienę. Chodzi o wypracowanie dobrych praktyk. Wszyscy pracownicy muszą umieć skutecznie umyć ręce
– zauważył Galiński.
W tym tygodniu firma cateringowa została ponownie skontrolowana przez sanepid. Inspektorzy GSSE ocenili, że wykonano wszystkie zalecenia nałożone decyzją administracyjną. Od 13 listopada mogła wznowić działalność gastronomiczną.
– Ta firma działa od lat, wcześniej nie było zastrzeżeń, ale w związku z zatruciem, do którego doszło w październiku, została objęta naszym wzmożonym nadzorem. Będziemy ją częściej kontrolować – podsumował Galiński.
Gronkowcowe zatrucie pokarmowe spowodowane jest spożyciem żywności zawierającej enterotoksyny. Zatrucia gronkowcowe najczęściej są związane z posiłkami zawierającymi mięso (czerwone, drobiowe) i wyrobami garmażeryjnymi. Enterotoksyny wykrywane są także w sałatkach, produktach mlecznych i ciastach.