11 trujących potraw świata. Ich zjedzenie grozi śmiercią
11 najniebezpieczniejszych potraw świata, a wśród nich nasz polski rabarbar, czerwona fasola i morele (z pestkami). Jeśli chcesz skorzystać z przysmaków kuchni regionalnej będąc w podróży też musisz wiedzieć na co uważać! Oto 11 trujących dań z całego świata.
W wielu miejscach na świecie je się takie rzeczy, które nam się nawet nie śniły. Mogą być obrzydliwe, niehumanitarne, a nawet - śmiertelne, jeśli są źle przyrządzone. Dlaczego ludzie ryzykują? Adrenalina? Może kiedyś był to brak pożywienia, ale teraz jest to po prostu kaprys. Zacznijmy więc od tego, co ludzie jedzą i jak bardzo jest to niebezpieczne.
11 najbardziej niebezpiecznych dań na świecie
Te potrawy mogą być śmiertelne. Wystarczy błąd kucharza, błąd kelnera, błąd konsumenta i już - na własne życzenie fundują sobie problemy ze zdrowiem. A w najgorszym przypadku - zatrucie ze skutkiem śmiertelnym. No to zobaczcie, co to za potrawy.
1. Ryba Fugu (Rozdymka tygrysia)
Fugu je się w Japonii (ale co ciekawe cesarz ma oficjalny zakaz spożywania tego dania). Za danie z ryby płaci się w restauracji około 200 dolarów. I co dostajemy? Dużą zawartość tetrodotoksyny, czyli trucizny, która gromadzi się w wątrobie i narządach rodnych ryby. Jeśli kucharz popełni błąd przy usuwaniu narządów z ryby, toksyna przedostanie się do mięsa. I za ten błąd konsument zapłaci życiem. Niektórzy japońscy mistrzowie kuchni specjalnie zachowują niewielkie ilości toksyny, aby klient rozkoszował się delikatnym mrowieniem języka, czy doznał chwilowego jego zdrętwienia. To dopiero adrenalina!
Toksyna z ryby jest 1000 razy bardziej zabójcza od cyjanku. A więc jedzenie ryby to prawdziwe i realne ryzyko.
Polecamy: Zatrucie pokarmowe: co robić, gdy się zatrujesz?
2. Buczek południowoafrykański
Wielka rycząca żaba jest jedzona w Afryce, w Namibii podczas świąt. Teoretycznie powinno się jeść tylko młode okazy, które nie zaczęły jeszcze wytwarzać toksyny, której spożycie powoduje u ludzi niewydolność nerek.Toksyny w dorosłych osobnikach są na skórze i wnętrznościach, więc nie sposób ich usunąć.
3. Sannakji
To przysmak z Korei. Polega na jedzeniu żywych ośmiornic (lub zabitych dosłownie przed włożeniem do ust). Na czym polega ryzyko? Na tym, że ośmiornica może pośmiertnie lub za życia przyssać się do gardła konsumenta i go udusić.
Czytaj też: Salmonella: objawy. Zatrucie pokarmowe wywołane przez salmonellę
4. Morderczy rabarbar
Rabarbar nie umywa się do poprzedników pod względem obrzydliwości, ale jeśli zjemy jego liście, możemy nabawić się kamieni w nerkach z powodu ogromnych ilości szczawianów, jakie liście rabarbaru zawierają. Oprócz tego mogą pojawić się problemy z oddychaniem, palenie w ustach i gardle, krwiomocz, wymioty oraz ból oczu.
5. Małpi mózg
Ohyda, prawda? Podawany jest w wersji na surowo, gotowany lub pieczony. I teraz prawdziwy cios: małpi mózg często jest jedzony z czaszki zabitego przed chwilą zwierzęcia. Moralnie niedopuszczalne z naszej perspektywy, prawda? Ze względu na wyjątkowe okrucieństwo wobec małp danie zostało zakazane w Chinach, choć nadal można je zamówić w Guangdong. Zjadanie małpiego mózgu może powodować chorobę Creutzfelda-Jakoba lub nieuleczalne schorzenia neurologiczne. Mówiąc krótko jedząc mózg małpy można zatruć własny.
6. Srebrnopaski Blaasop
Ryba jest jedzona przez mieszkańców basenu Morza Indyjskiego. Specjalizują się oni w usuwaniu toksycznych części ryby (w szczególności wątroby, organów rozrodczych oraz skóry). Niestety zjedzenie ryby z zawartością toksyn może powodować paraliż a także problemy z oddychaniem.
Warto wiedzieć: Bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe - jak ich uniknąć
7. Maniok
A wydawał się taki bezpieczny, prawda? Niestety - liście i korzenie tej rośliny zawierają bardzo groźną toksynę – cyjanek. Dlatego należy go myć i odpowiednio przygotowywać przed spożyciem. Więcej: TAPIOKA - kasza z manioku. Właściwości odżywcze tapioki
8. Casu marzu
To... sardyński ser żółty produkowany z owczego mleka. Wydaje się w porządku? Cóż, powstaje podczas procesu fermentacji, w którym istotną rolą odgrywają jaja nieokreślonych robaków. Gdy wykluje się larwa, a człowiek to spożyje, może dojść do perforacji ścian jelit.
9. Fasola czerwona
Wróćmy do znanych nam potraw - w czerwonej fasoli można znaleźć truciznę o nazwie phytoheamagglutinin. Aby zjedzenie tego popularnego warzywa było bezpieczne, wcześniej należy je gotować przez minimum dziesięć minut. Pamiętajcie o tym!
10. Owoc durianu
Durian jest nazywany najbardziej śmierdzącym owocem na świecie. I jest w dodatku pełen toksycznych nasion. W nieugotowanym durianie znaleźć można cyklopropen. Nie można go łączyć z alkoholem, bo organizm gorzej rozkłada toksyny z owocu.
11. Morela
Morela również jest nam znana i dodajemy ją jako gratis do tej listy, na pozycji 11. Owoce moreli są zdrowe, ale trzeba usuwać pestki. Dlaczego? Bo pestki moreli zjedzone w dużych ilościach mogą być śmiertelne. Trujące są glikozydy cyjanogenne, które nasz organizm zamienia na cyjanek wodoru.
Porady eksperta