101 prostych przepisów na odporność. Włącz 25 produktów do swojego menu
O odporność należy dbać systematycznie przez 365 dni w roku. Aby układ immunologiczny dobrze działał, warto zadbać o regularną aktywność fizyczną oraz odpowiednio zbilansowaną dietę. Jelita to bowiem drugi mózg, zatem odpowiednia dieta może zdziałać cuda dla odporności. Jakie przepisy i produkty włączyć więc do swojego menu, które jednocześnie nie będą trudne i czasochłonne w przygotowaniu? Podpowiadamy!
Odżywanie na lepszą odporność wcale nie jest trudne. Ba, może być czystą przyjemnością! Odpowiednia dieta wzmacnia układ immunologiczny i dostarcza do organizmu najważniejsze składniki odżywcze. Wystarczy wyposażyć lodówkę w 25 produktów zaliczanych do superżywności. Ich regularne spożywanie sprawi, że będziesz w doskonałej formie.
W książce „Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów” autorstwa dyplomowanej dietetyczki i światowej ekspertki z dziedziny odżywiania Toby Amidor znajdują się przepisy, dzięki którym zadbasz o swoją odporność i zdrowie. Autorka przekonuje w niej, że zdrowa i smaczna dieta na odporność jest możliwa. Proponuje 101 przepisów na dania jednogarnkowe, ekspresowe i nadające się do mrożenia.
Podstawą tych zdrowych, pysznych i zaskakująco prostych potraw jest odpowiedni dobór składników. Mają one działanie przeciwzapalne i właściwości przeciwutleniające, co mobilizuje system immunologiczny do zwalczania wielu chorób oraz dolegliwości zdrowotnych. Każdy posiłek to krok w kierunku lepszej odporności.
Już teraz wypróbuj dwa przepisy z książki „Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów” (wydawnictwa Publicat), aby zadbać o odporność swoją i bliskich!
Smoothie z zielonej herbaty
Smoothie nie robi się wyłącznie z owoców. Ta propozycja zawiera nie tylko owoce, lecz także warzywa oraz zieloną herbatę. Dzięki temu stanowi źródło wielu antyoksydantów i fitoskładników, które wspierają funkcje obronne organizmu.
Potrzebujesz:
- blender kielichowy
- 1 torebka zielonej herbaty
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 szklanka (250 g) mrożonego
- ananasa pokrojonego w kostkę
- 1 mrożony banan
- 1⁄2 garści świeżego szpinaku baby
- 1⁄2 szklanki (40 g) mrożonych
- różyczek kalafiora
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Tak przygotujesz smoothie z zielonej herbaty:
- Włóż torebkę herbaty do kubka i zalej wrzątkiem. Parz dokładnie 3 minuty. Wyjmij torebkę i ją wyrzuć. Odczekaj 10 minut, aż herbata przestygnie.
- Umieść herbatę i pozostałe składniki na smoothie w kielichu blendera. Miksuj przez 30–45 sekund do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Rozlej smoothie do 2 szklanek. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Dobra rada: Kontroluj czas parzenia zielonej herbaty – parz dokładnie przez 3 minuty, aby zachować jej cenne właściwości, a nie dopuścić do pojawienia się charakterystycznej goryczki.
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami
To mój wybór numer jeden w najbardziej zapracowanych i zwariowanych okresach. Używam w nim kupnego sosu i kurczaka, ale jeśli chcesz mieć wszystko domowej roboty, możesz je przygotować wcześniej. Sama chętnie gotuję ten makaron na zapas – zwykleprzyrządzam w niedzielę podwójną porcję, a dzieci odgrzewają go sobie w tygodniu.
Potrzebujesz:
- 250 g pełnoziarnistego pszennego makaronu farfalle
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 250 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 3 garście świeżego szpinaku baby
- 300 g gotowanego lub pieczonego filetu z piersi kurczaka
- 1 szklanka (220 g) sera ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1⁄2 szklanki sosu pomidorowego do makaronu
Tak przygotujesz makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami:
- Napełnij duży garnek w 3⁄4 wodą i doprowadź ją do wrzenia. Do gotującej się wody wrzuć makaron. Zmniejsz moc palnika i gotuj bez pokrywki około 11 minut, dopóki makaron nie będzie al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw na 10 minut.
- Osusz garnek kawałkiem papierowego ręcznika. Wlej do niego oliwę i rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp do garnka czosnek i smaż pół minuty, a gdy stanie się aromatyczny, dorzuć grzyby i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu – pieczarki powinny puścić sok. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 3 minuty, nadal mieszając, aż szpinak zredukuje objętość. Odstaw garnek na 5 minut, aby warzywa trochę przestygły.
- Przełóż do garnka z warzywami makaron, dodaj kurczaka, ricottę i sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj 4 miski lub głębokie talerze. Rozłóż do mich makaron. Podawaj od razu.
Dobra rada: Nie dodaję do tego dania soli, gdyż jest jej sporo w sosie, ricotcie i kurczaku. Nie wymaga też wielu przypraw. Jeśli jednak czegoś ci tu brakuje, spróbuj zacząć od dosypania odrobiny mielonego czarnego pieprzu.
Smacznego!
Najnowsza książka Toby Amidor ukaże się 27 września. Dostępna będzie w księgarniach internetowych i stacjonarnych. Więcej szczegółów TUTAJ.