101 prostych przepisów na odporność. Włącz 25 produktów do swojego menu

2023-09-26 17:46

O odporność należy dbać systematycznie przez 365 dni w roku. Aby układ immunologiczny dobrze działał, warto zadbać o regularną aktywność fizyczną oraz odpowiednio zbilansowaną dietę. Jelita to bowiem drugi mózg, zatem odpowiednia dieta może zdziałać cuda dla odporności. Jakie przepisy i produkty włączyć więc do swojego menu, które jednocześnie nie będą trudne i czasochłonne w przygotowaniu? Podpowiadamy!

101 prostych przepisów na odporność. Włącz 25 produktów do swojego menu
Autor: Getty Images 101 prostych przepisów na odporność. Włącz 25 produktów do swojego menu

Odżywanie na lepszą odporność wcale nie jest trudne. Ba, może być czystą przyjemnością! Odpowiednia dieta wzmacnia układ immunologiczny i dostarcza do organizmu najważniejsze składniki odżywcze. Wystarczy wyposażyć lodówkę w 25 produktów zaliczanych do superżywności. Ich regularne spożywanie sprawi, że będziesz w doskonałej formie.

W książce „Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów” autorstwa dyplomowanej dietetyczki i światowej ekspertki z dziedziny odżywiania Toby Amidor znajdują się przepisy, dzięki którym zadbasz o swoją odporność i zdrowie. Autorka przekonuje w niej, że zdrowa i smaczna dieta na odporność jest możliwa. Proponuje 101 przepisów na dania jednogarnkowe, ekspresowe i nadające się do mrożenia.

Poradnik Zdrowie: Zdrowo Odpytani, odc. 13 Witamina C

Podstawą tych zdrowych, pysznych i zaskakująco prostych potraw jest odpowiedni dobór składników. Mają one działanie przeciwzapalne i właściwości przeciwutleniające, co mobilizuje system immunologiczny do zwalczania wielu chorób oraz dolegliwości zdrowotnych. Każdy posiłek to krok w kierunku lepszej odporności.

„Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów”
Autor: Materiały Prasowe „Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów”

Już teraz wypróbuj dwa przepisy z książki „Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów” (wydawnictwa Publicat), aby zadbać o odporność swoją i bliskich!

Smoothie z zielonej herbaty

Smoothie nie robi się wyłącznie z owoców. Ta propozycja zawiera nie tylko owoce, lecz także warzywa oraz zieloną herbatę. Dzięki temu stanowi źródło wielu antyoksydantów i fitoskładników, które wspierają funkcje obronne organizmu.

Potrzebujesz: 

  • blender kielichowy
  • 1 torebka zielonej herbaty
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 szklanka (250 g) mrożonego
  • ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1 mrożony banan
  • 1⁄2 garści świeżego szpinaku baby
  • 1⁄2 szklanki (40 g) mrożonych
  • różyczek kalafiora
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Tak przygotujesz smoothie z zielonej herbaty:

  1. Włóż torebkę herbaty do kubka i zalej wrzątkiem. Parz dokładnie 3 minuty. Wyjmij torebkę i ją wyrzuć. Odczekaj 10 minut, aż herbata przestygnie.
  2. Umieść herbatę i pozostałe składniki na smoothie w kielichu blendera. Miksuj przez 30–45 sekund do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  3. Rozlej smoothie do 2 szklanek. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Dobra rada: Kontroluj czas parzenia zielonej herbaty – parz dokładnie przez 3 minuty, aby zachować jej cenne właściwości, a nie dopuścić do pojawienia się charakterystycznej goryczki. 

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 

To mój wybór numer jeden w najbardziej zapracowanych i zwariowanych okresach. Używam w nim kupnego sosu i kurczaka, ale jeśli chcesz mieć wszystko domowej roboty, możesz je przygotować wcześniej. Sama chętnie gotuję ten makaron na zapas – zwykleprzyrządzam w niedzielę podwójną porcję, a dzieci odgrzewają go sobie w tygodniu.

Potrzebujesz: 

  • 250 g pełnoziarnistego pszennego makaronu farfalle
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3 garście świeżego szpinaku baby
  • 300 g gotowanego lub pieczonego filetu z piersi kurczaka
  • 1 szklanka (220 g) sera ricotta o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1⁄2 szklanki sosu  pomidorowego do makaronu

Tak przygotujesz makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami:

  1. Napełnij duży garnek w 3⁄4 wodą i doprowadź ją do wrzenia. Do gotującej się wody wrzuć makaron. Zmniejsz moc palnika i gotuj bez pokrywki około 11 minut, dopóki makaron nie będzie al dente. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw na 10 minut.
  2. Osusz garnek kawałkiem papierowego ręcznika. Wlej do niego oliwę i rozgrzej na średnim ogniu. Wsyp do garnka czosnek i smaż pół minuty, a gdy stanie się aromatyczny, dorzuć grzyby i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu – pieczarki powinny puścić sok. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 3 minuty, nadal mieszając, aż szpinak zredukuje objętość. Odstaw garnek na 5 minut, aby warzywa trochę przestygły.
  3. Przełóż do garnka z warzywami makaron, dodaj kurczaka, ricottę i sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj 4 miski lub głębokie talerze. Rozłóż do mich makaron. Podawaj od razu.

Dobra rada: Nie dodaję do tego dania soli, gdyż jest jej sporo w sosie, ricotcie i kurczaku. Nie wymaga też wielu przypraw. Jeśli jednak czegoś ci tu brakuje, spróbuj zacząć od dosypania odrobiny mielonego czarnego pieprzu.

Smacznego!

Najnowsza książka Toby Amidor ukaże się 27 września. Dostępna będzie w księgarniach internetowych i stacjonarnych. Więcej szczegółów TUTAJ.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki