10 osób w szpitalu, jedna nie żyje. Fala zatruć powiązana z McDonald's

2024-10-23 13:40

W środę, 23 października 2024 roku Agencja Reutera poinformowała, że w wyniku zakażenia bakterią E.coli zmarła jedna osoba. Odnotowano dziesiątki zakażeń, a powodem jest jeden rodzaj hamburgera sprzedawany w sieci McDonald’s. Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) prowadzi dochodzenie.

10 osób w szpitalu, jedna nie żyje. Fala zatruć powiązana z McDonald's
Autor: Fot. Getty Images Zdjęcie ilustracyjne

Wybuch epidemii zakażeń bakterią E.coli obejmuje 10 stanów w USA, ale większość zachorowań odnotowano w Kolorado i Nebrasce. Niestety 10 osób wymagało hospitalizacji, w tym jedno dziecko z zespołem hemolityczno-mocznicowym. To poważne schorzenie, które uszkadza naczynia krwionośne w nerkach. Jedna osoba nie żyje. Trwa postępowanie wyjaśniające.

Zatrucia na wakacjach

Zatrucie w McDolandzie. Powodem jeden hamburger?

Amerykańska agencja rządowa Centers for Disease Control and Prevention (CDC), zajmująca się kontrolą i zapobieganiem chorób poinformowała, że większość osób, u których stwierdzono zatrucie bakterią E.coli zjadła hamburgera Quarter Pounde serwowanego w sieci McDonald’s. Nie wiadomo jednak, który z użytych składników był zanieczyszczony i spowodował zatrucie.

Poinformowano, że zarówno CDC jak i Agencja Żywności i Leków (FDA), Służba ds. Bezpieczeństwa Żywności i Inspekcji w Departamencie Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA FSIS), a także urzędnicy ds. zdrowia publicznego w poszczególnych stanach badają źródło wybuchu epidemii zakażeń E.coli.

Sieć McDonald’s podjęła współpracę ze śledczymi w celu ustalenia, jaki składnik obecny w hamburgerze Quarter Pounde spowodował falę zakażeń. Na ten moment w kilku stanach zaprzestano używania świeżo siekanej cebuli oraz ćwierćfuntowych kotletów wołowych.

Zatrucie hamburgerem Quarter Pounde. Jakie objawy?

W związku z dużą liczbą zatruć powiązaną ze spożyciem hamburgera Quarter Pounde sieci McDoland’s CDC wskazuje, na jakie objawy należy zwrócić szczególną uwagę jeżeli dana osoba w ostatnim czasie jadła skażony produkt:

  • biegunka i gorączka powyżej 38 stopni C. (102 Fahrenheita);
  • biegunka trwająca dłużej niż 3 dni, która nie ustępuje,
  • krwawa biegunka,
  • wymioty,
  • rzadkie oddawanie moczu,
  • suchość w ustach i gardle,
  • zawroty głowy przy wstawaniu.

CDC zwraca uwagę, że objawy zatruciem E.coli zwykle pojawiają się nawet od 3 do 4 dni po kontakcie z patogenem. A zatem jeżeli dane osoby zjadły hamburgera Quarter Pounde, choćby dwa dni temu to wciąż powinny obserwować, czy nie rozwija się zakażenie.

Większość przypadków doświadcza silnych skurczów żołądka, biegunki oraz wymiotów. Leczenie zazwyczaj trwa od pięciu do siedmiu dni. Warto pamiętać, że jeżeli ktoś na co dzień boryka się z chorobą nerek, to zakażenie E.coli może być bardziej dotkliwe. Wówczas konieczna jest hospitalizacja.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki