Kapusta kiszona - kalorie, właściwości i zastosowanie

2018-01-24 10:06

Kapusta kiszona (kwaszona) ma wiele właściwości zdrowotnych, a przy tym niewiele kalorii. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca a także poprawia stan skóry. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma kapusta kiszona i jakie witaminy dostarcza.

Kapusta kiszona - kalorie, właściwości i zastosowanie
Autor: Thinkstockphotos.com Kapusta kiszona - kalorie, właściwości i zastosowanie

Spis treści

  1. Kapusta kiszona - właściwości zdrowotne
  2. Kapusta kiszona - przeciwwskazania
  3. Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę?
  4. Kapusta kiszona - zastosowanie w kuchni
  5. Kapusta kiszona - jak wybrać tę dobrej jakości?
  6. Jak kisi się kapustę?

Kapusta kiszona (kwaszona) jest otrzymywana w wyniku procesu fermentacji, co ma wpływ na jej właściwościwartości odżywcze, a także kaloryczność. Fermentacja odbywa się w ten sposób, że cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Do przygotowania kapusty kiszonej używa się głównie świeżej białej kapusty, rzadziej z kapusty czerwonej, którą wcześniej poddaje się szatkowaniu i zasoleniu. Następnie kapustę się ugniata, szczelnie zamyka i pozostawia w temperaturze do 10 st. C. Czasami do kapusty kiszonej dodaje się również marchewkę, jabłka, kminek, kolendrę lub koper.

Kapusta kiszona - właściwości zdrowotne

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna w 100 g produktu znajduje się tylko 12 kcal. Dodatkowo jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Ponadto posiada pozytywne walory zdrowotne wynikające z obecności bakterii kwasu mlekowego powstających w procesie fermentacji:

  • dostarcza niewielkiej ilości kalorii, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się
  • dzięki zawartości błonnika pokarmowego oraz dobroczynnych bakterii, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego (m.in. likwidują zaparcia). Dzięki obecności kwasu mlekowego sprzyja rozmnażaniu dobroczynnych bakterii jelitowych

Sok z kiszonej kapusty jest sprawdzonym sposobem na kaca.

  • dzięki zawartości błonnika pokarmowego obniża także poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca
  • pomaga w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co zapobiega wystąpieniu cukrzycy, zespołu metabolicznego
  • ma właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie
  • wzmacnia odporność organizmu
  • zawiera przeciwutleniacze, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów
  • witamina C zawarta w kapuście kiszonej pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł, zmniejsza ryzyko wystąpienia szkorbutu
  • dzięki zawartości witaminy C pozytywnie wpływa na skórę, gdyż kwas askorbinowy bierze udział w tworzeniu kolagenu warunkującego jędrność skóry. Z kolei dzięki witaminie A opóźnia pojawienie się zmarszczek
  • dzięki zawartości żelaza zapobiega niedokrwistości

Czytaj też: Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Warto wiedzieć

Kapusta kiszona - wartości odżywcze i kalorie (w 100 g)

Wartość energetyczna - 12 kcalBiałko - 1,1 gTłuszcze - 0,2 g

kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 gkwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,0 gkwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,11 g

Cholesterol - 0,0 mgWęglowodany - 3,4 gBłonnik - 2,1 g

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Fosfor - 18,0  mg (3%)Potas - 211,0  mg (6%)Sód - 260,0 mg (17%)Wapń - 36,0 mg  (4%)Żelazo - 0,5 mg (5%)Magnez - 7,0 mg (2%)Cynk - 0,24 mg (2%)Miedź - 0,04 mg (4%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,03 mg (2%)Witamina B2 - 0,06 mg (5%)Niacyna - 0,1 mg (0,6%)Witamina B6 - 0,17 mg (13%)Witamina B12 - 0,0 µg (0%)Witamina C - 16,0 mg (18%)Witamina A - 3,0 µg (0,3%)

Wartość odżywcza Baza danych IŻŻ, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017

Kapusta kiszona - przeciwwskazania

Kapusta kiszona jest bogatym źródłem sodu, dlatego jest spożycie powinny ograniczyć osoby z

Warto wiedzieć, że można zmniejszyć zawartość sodu w kapuście kiszonej, płucząc ją w zimnej wodzie.

Ponadto spożywanie kapusty kiszonej może mieć negatywny wpływ na osoby z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz cierpiących na wrzody żołądka.

Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę?

Warto wiedzieć

Kapusta kiszona jest znana od stuleci, uważa się, że była znana w XVI-XVII wieku, zaś jej produkcja została zapoczątkowana w Chinach, następnie rozpowszechniła się również w Europie. Jej walory zdrowotne były znane przede wszystkim podróżnikom, których kapusta kiszona chroniła przed chorobami i awitaminozami.

Kapusta kiszona - zastosowanie w kuchni

Kapusta kiszona znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do przygotowania surówek z dodatkiem marchewki, jabłek, olejów roślinnych lub jogurtu a także dań na ciepło.

Za charakterystyczny zapach kapusty kiszonej odpowiadają związki siarki nazywane glukozynolanami, które mają liczne właściwości zdrowotne.

Świetnie sprawdzi się, jako składnik bigosu, farsz do krokietów, pierogów, pasztecików. Z kapusty kiszonej można również przygotować zupę, zastosować ją jako dodatek do mięs lub zapiekanek.

Warto wiedzieć, że kapusta kiszona dodana do hot dogów może zredukować szkodliwe działanie azotanów i azotynów obecnych w parówkach.

Kapusta kiszona - jak wybrać tę dobrej jakości?

Kapusta kiszona dobrej jakości powinna mieć barwę jasnożółtą, zaś woda powinna być delikatnie mętna. Powinna charakteryzować się kwaśnym smakiem i zapachem kapuścianym oraz jędrnością.

Kapusta szara lub czerwonawa powinna wzbudzić podejrzenie, że jest zepsuta. Zaś kapusta biała oraz lekko kwaśna świadczy o jej zafałszowaniu przez dodatek przez producenta octu w tracie procesu produkcji w celu jego przyspieszenia.

Najlepiej kupować świeżą kapustę kiszoną z beczki, która nie jest przepakowywana w opakowania detaliczne. Dzięki temu nie jest narażona na utratę cennych składników w wyniku działania tlenu z powietrza, światła oraz wysokiej temperatury w przypadku kapusty pasteryzowanej. Pasteryzowana, sprzedawana w słoikach, ma zdecydowanie mniejszą wartość odżywczą.  Po otwarciu taka kapusta kiszona powinna zostać zużyta w ciągu 3 dni. Później kapusta zgnije.

Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN

Jak kisi się kapustę?