POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze?

2018-05-09 17:13

Sezon na pokrzywę kończy się w momencie, kiedy roślina zaczyna kwitnąć. Jeśli chcesz przez wiele miesięcy cieszyć się korzyściami jakie daje napar z pokrzywy, możesz wysuszyć jej młode listki. Zastosuj się do kilku zasad, takich jak ta, że ostatnia kwadra księżyca służy suszeniu ziół, a twoje zioła zachowają maksimum właściwości zdrowotnych.

POKRZYWA – kiedy zrywać? Jak suszyć pokrzywę, żeby zachowała właściwości lecznicze?
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Jak suszyć pokrzywę?
  2. Odmiany pokrzywy występujące w Polsce
  3. Wiosenna zupa z pokrzywy [#TOWIDEO]

Kiedy zrywać pokrzywę? Zbiory pokrzywy rozpoczynają się, kiedy jej liście są już dobrze wykształcone. Najwięcej właściwości leczniczych mają młode listki.

Trzeba pamiętać, że zbiory powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Najczęściej okres zrywania ogranicza się do miesięcy wiosennych: kwietnia i maja.

Chroniąc się przed poparzeniem możemy ściąć całe pędy i pozostawić je aż zwiędną, tracąc nieprzyjemne właściwości parzące.

Ważne jest, żeby każdy listek zrywać oddzielnie i uważać, żeby się ze sobą nie posklejały. Pamiętaj, żeby nie zrywać pokrzywy przy drogach i w miejscach, w których są narażone na zanieczyszczenia.

Jeśli jednak pomimo to zdecydujesz się na zbiory w takim miejscu, przed suszeniem dokładnie umyj każdą łodygę.

Jak suszyć pokrzywę?

Pokrzywę suszymy bardzo szybko po zerwaniu, rozkładając listki na papierze, macie słomianej lub siatce. Pozostawiamy ją w przewiewnym i zaciemnionym miejscu, bo rośliny lecznicze narażone na działanie słońca podczas suszenia tracą swoje walory lecznicze i smakowe.

W wyjątkowych sytuacjach, np. z powodu deszczowej pogody, można suszyć pokrzywę w piekarniku. Temperatura suszenia nie powinna wtedy przekraczać 35 stopni, a drzwiczki piekarnika pozostawiamy otwarte przez cały czas, umożliwiając uchodzenie pary wodnej.

Po wysuszeniu listki powinny być ciemnozielone z wyraźnie widoczną siateczką białych żyłek. Zbrązowiałe liście świadczą o tym, że zioło suszone było zbyt długo lub w nieodpowiednich warunkach.

Jeśli nie masz pewności, czy możesz już pakować zioła, sprawdź, czy listki kruszą się w palcach. Wysuszone liście pachną gorzkawo, a ich smak jest lekko słony.

Czytaj też:

Poznaj lecznicze właściwości pokrzywy - do czego można wykorzystać pokrzywę [WIDEO]

Odmiany pokrzywy występujące w Polsce

  • Pokrzywa zwyczajna – pospolita roślina, często uważana za chwast. Rośnie na terenach nizinnych i w górach. Ma właściwości lecznicze w postaci surowej, jak i naparów z suszonych listków. Suszyć można liście, łodygi i korzenie.
  • Pokrzywa żegawka – występuje w całej Polsce. Osiąga wysokość od 20 do 50 cm. Jej łodyga pokryta jest krótkimi szczecinkami i dłuższymi włoskami parzącymi, jej łodygi nie stają sie grube, a liście nie osiągają dużych rozmiarów. Posiada właściwości lecznicze podobne do pokrzywy zwyczajnej.

Wiosenna zupa z pokrzywy [#TOWIDEO]