10 przykazań dla osób z nadciśnieniem
Z powodu nadciśnienia lekarz zalecił ci zmianę stylu życia? To wcale jeszcze nie oznacza rewolucji. By ciśnienie wróciło do normy, wystarczy, jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad i co nieco zmienisz w swojej diecie.
Spis treści
- Ogranicz ilość soli
- Jedz produkty bogate w potas
- Sięgaj po dobre tłuszcze
- Ogranicz alkohol
- Uważaj na cukier
- Nie pal papierosów
- Jedz warzywa
- Jak najczęściej spaceruj
- Pij kawę, jeśli ją lubisz
- Jeśli bierzesz leki, zrezygnuj z grejpfrutów
Liczba chorych na nadciśnienie systematycznie rośnie, a wpływ na to ma styl życia: przejadanie się i niezdrowa dieta, brak ruchu, palenie papierosów. A zbyt wysokie ciśnienie to ryzyko: sprzyja rozwojowi miażdżycy, zawałom serca, udarom.
Udowodniono również, że podwyższone ciśnienie u osób w średnim wieku istotnie zwiększa ryzyko demencji w wieku podeszłym. Zbyt wysokie ciśnienie trzeba obniżać w sposób zalecony przed lekarza, ale nie tylko za pomocą leków: warto też wprowadzić zmiany na talerzu i w stylu życia. Do jakich zasad należy się stosować?
Ogranicz ilość soli
Zawarty w niej sód podnosi ciśnienie. Osoby zdrowe mogą zgodnie z normą dziennego spożycia soli jeść jej ok. 4-5 g (1 łyżeczka), osoby z nadciśnieniem powinny obniżyć tę porcję o połowę. To w ciągu kilku tygodni pozwala zmniejszyć ciśnienie krwi nawet o 10 mmHg.
Warto pamiętać, że sporo soli zawierają produkty gotowe, np. wędliny, czy groszek z puszki (łyżeczka zielonego groszku z puszki może zawierać nawet 1 g soli). Najlepiej więc w ogóle nie dodawać jej do dań, które przyrządzasz w domu - a by miały mimo to smak, gotować je na parze (wtedy dosalać nie trzeba) lub doprawiać przyprawami. Kupując zaś wodę w butelkach, wybieraj tę niskosodową – o zawartości sodu poniżej 20 mg/l.
Jedz produkty bogate w potas
Pierwiastek ten zwiększa wydalanie sodu z organizmu, jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca. Dobrym jego źródłem są suszone owoce (morele i rodzynki), ziemniaki, marchew, pomidory, banany.
Sięgaj po dobre tłuszcze
Najlepsze są oleje zawierające kwasy omega-3 i omega-6 - związki te przyczyniają się bowiem do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu LDL (tego złe go) i trójglicerydów. Kwasy te znajdują się w oleju rzepakowym, z orzechów włoskich, sezamowym, a także w oliwie. Unikaj natomiast produktów, które zawierają tłuszcze nasycone – są w maśle, smalcu, a także w niektórych olejach (kokosowym, palmowym).
Ogranicz alkohol
Podnosi ciśnienie, a jego nadmiar utrwala ten stan. Mimo że lampka czerwonego wina poprawia krążenie i spowalnia rozwój miażdżycy, nie należy z nim przesadzać i pić więcej, niż 1-2 lampki dziennie.
Uważaj na cukier
Może wpływać na poziom ciśnienia krwi, przyspieszać akcję serca. Kryje się wszędzie: nie tylko w słodyczach, ale też napojach i produktach przetworzonych. Najczęstsze słodkie dodatki to syrop glukozowo-fruktozowy i sacharoza - jeśli znajdziesz je na etykiecie, najlepiej zrezygnuj z zakupu.
Nie pal papierosów
Nikotyna uszkadza naczynia krwionośne i podnosi ciśnienie krwi. Palenie papierosów to prosta droga do nadciśnienia, ale jeśli je rzucisz, ciśnienie zacznie spadać. Oczywiście nie od razu - pozytywne rezultaty zauważysz dopiero po pewnym czasie.
Jedz warzywa
Nie tylko są źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów, ale też zawierają błonnik, który przeciwdziała nadciśnieniu. Warto jeść zwłaszcza pomidory, buraki, kapustę, bakłażany i jarmuż, a komponując menu, korzystać z zasad diety DASH rekomendowanej osobom z nadciśnieniem - ciśnienie powinno zacząć spadać już po 2 tygodniach jej stosowania.
Jak najczęściej spaceruj
By obniżyć ciśnienie nie trzeba intensywnie ćwiczyć - wystarczy pół godziny spaceru i kilka krótkich spacerków w trakcie pracy - wykazały to badania, jakich wyniki opublikowało pismo „Hypertension”. Takie naprawdę krótkie, nawet trzyminutowe spacery zmniejszają bowiem negatywne skutki, jakie niesie ze sobą długotrwałe siedzenie, obniżają również poziom cholesterolu i korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Pij kawę, jeśli ją lubisz
To nieprawda, że sprzyja nadciśnieniu: owszem, podnosi ciśnienie, ale na krótko, natomiast regularne picie kawy obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, na co są liczne dowody naukowe. Wytyczne dla osób z nadciśnieniem nie zabraniają im picia kawy - zwłaszcza, jeśli leczenie jest dobrze prowadzone.
Jeśli bierzesz leki, zrezygnuj z grejpfrutów
Owoc ten obniża ciśnienie, ale nie jest wskazany przy lekach: zwiększa bowiem ich stężenie we krwi. Jest tak dlatego, że w grejpfrutach są substancje czynne zwane furanokumarynami, które blokują jeden z enzymów, CYP3A4. Enzym ten służy przyswajaniu wielu leków, także na nadciśnienie. Gdy biorąc leki, jesz grejpfruty, leki przenikają do krwi, ale nie zostają zmetabolizowane i ich stężenie wzrasta z każdą kolejną dawką, co może doprowadzić do groźnego dla życia przedawkowania.
Polecany artykuł:
Polecany artykuł: