Fosfor – właściwości. Jakie funkcje w organizmie pełni fosfor?
Fosfor to pierwiastek mineralny, który razem z wapniem i witaminą D odpowiada za zdrowe i mocne kości. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jakie jeszcze funkcje w organizmie pełni fosfor? Jakie produkty są bogate w ten pierwiastek? Jakie są normy spożycia dla fosforu?
Fosfor to pierwiastek mineralny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim odpowiada on za zdrowe i mocne kości oraz zęby, jednak pełni także wiele innych ważnych funkcji w organizmie.
Spis treści
- Fosfor - rola w organizmie
- Fosfor - skutki i objawy niedoboru
- Fosfor – dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie fosforu
- Fosfor – u kogo występuje zwiększone zapotrzebowanie?
- Fosfor – skutki i objawy nadmiaru
- Fosfor – produkty, w których można znaleźć fosfor
Fosfor - rola w organizmie
Fosfor w największych ilościach (około 85 proc.) znajduje się w kościach i zębach, w związku z tym (razem z wapniem) bierze udział w ich mineralizacji, a tym samym odpowiada za to, aby były zdrowe i mocne. Reszta tego składnika występuje w tkankach miękkich i błonach komórkowych, w budowie których również jest niezbędna jego obecność.
Poza tym fosfor można znaleźć w kwasach nukleinowych (DNA, RNA), tworzących kod genetyczny, w związku z tym jest ważnym nośnikiem informacji genetycznych. Pierwiastek ten uczestniczy także w przewodzeniu bodźców nerwowych, bierze udział w przemianach energetycznych i pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Fosfor - skutki i objawy niedoboru
Fosfor powszechnie występuje w żywności, dlatego na ogół nie dochodzi do jego niedoboru w organizmie. Do deficytu tego pierwiastka może dojść u osób niedożywionych, z zaburzeniami wchłaniania, alkoholików, osób żywionych pozajelitowo i przy długotrwałym leczeniu nadkwaśności wodorotlenkiem glinu, tworzącym z fosforem związki niewchłaniające się w przewodzie pokarmowym.
Wówczas dochodzi do osłabienia mięśni i kości, a nawet do osteomalacji, czyli rozmiękania kości (inaczej krzywica dorosłych). Poza tym organizm staje się mniej odporny na zachorowania.
SPRAWDŹ >> Badanie biochemiczne krwi: fosfor (P) - normy
Objawami niedoboru fosforu są osłabienie, bóle mięśni, bóle kości, wymioty, zaburzenia oddychania i zaburzenia ze strony układu nerwowego, np. porażenia, parestezje, zaburzenia świadomości, dezorientacja, nudności, drgawki.
Warto wiedzieć, że przyswajalność fosforu jest znacznie mniejsza z produktów zbożowych czy warzyw strączkowych. Aby zwiększyć wchłanianie fosforu z tych produktów, należy zastosować ich odpowiednią obróbkę, np. namoczyć nasiona roślin strączkowych w wodzie przed gotowaniem czy wykonać fermentację ciasta przy produkcji pieczywa.
Objawy niedoboru fosforu
Fosfor – dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie fosforu
- niemowlęta - 150 mg
- dzieci od 5. miesiąca życia do 1. roku życia - 300 mg
- dzieci: od 1. do 3. roku życia - 460 mg; od 4. do 6. roku życia - 500 mg; od 6. do 9. roku życia – 600 mg
- chłopcy: od 10. do 18. roku życia - 1250 mg;
- dziewczęta: od 10. do 18. roku życia - 1250 mg;
- mężczyźni: 700 mg;
- kobiety: 700 mg;
- kobiety w ciąży: <19 lat - 1250 mg, >19 lat - 700 mg
- laktacja: <19 lat - 1250 mg, >19 lat - 700 mg
Źródło: Instytut Żywności i Żywienia (Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja)
Fosfor – u kogo występuje zwiększone zapotrzebowanie?
Zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje przede wszystkim u dzieci i młodzieży (ze względu na okres intensywnego wzrostu).
Fosfor – skutki i objawy nadmiaru
Do nadmiaru fosforu w organizmie może dojść nie tylko w wyniku jego nadmiernego spożycia (z żywności lub w postaci suplementów), lecz także w wyniku niewydolności nerek czy uwalniania fosforu z kości czy komórek. Nie ma danych na temat przewlekłego zatrucia formami fosforu występującymi w żywności.
Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika jedynie, że przy dużym spożyciu fosforu może nastąpić zwapnienie tkanek miękkich oraz wzrost porowatości kości, choć niektórzy naukowcy przekonują, że nadmiar fosforanów w diecie może powodować u dzieci nadpobudliwość, autyzm a nawet schizofrenię.
Ponadto nadmiar fosforu może się przyczynić do ograniczenia wchłaniania innych składników mineralnych, np. cynku, magnezu, żelaza, miedzi i wapnia. Należy pamiętać, że fosfor poprawia wchłanianie wapnia, pod warunkiem że ilość fosforu w diecie jest zbliżona do ilości wapnia.
Jeśli fosforu jest za dużo, przyczynia się on do wypłukiwania wapnia z kości. Warto wiedzieć, że witamina D wspomaga wchłanianie fosforu i wapnia oraz w utrzymaniu równowagi pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami.
Objawami nadmiaru fosforu w organizmie są biegunki, nudności i wymioty.
Fosfor – produkty, w których można znaleźć fosfor
Szczególnie bogatym źródłem fosforu są sery podpuszczkowe, kasza gryczana, konserwy rybne i ryby wędzone spożywane wraz z ościami. Nie brakuje go także w podrobach, mięsie, ciemnym pieczywie i jajach.
Warto wiedzieć, że fosfor w postaci fosforanów (symbol E451 lub E452) jest używany w czasie procesów przetwarzania żywności, np. serów topionych, niektórych wędlin, pieczywa cukierniczego, napojów typu coca-cola, chleba, parówek, sera żółtego, deserów mlecznych, słodkich płatków śniadaniowych, jogurtów owocowych itp. Fosforany pełnią rolę m.in. stabilizatorów i regulatorów kwasowości, a także emulgatorów i przeciwutleniaczy.
sery podpuszczkowe i sery topione | zawartość fosforu mg/100 g produktu |
ser, parmezan | 810 |
ser, tylżycki tłusty | 550 |
ser, edamski tłusty | 523 |
ser, gouda tłusty | 516 |
ser, tylżycki pełnotłusty | 510 |
ser, salami pełnotłusty | 501 |
ser, myśliwski pełnotłusty | 494 |
ser, cheddar pełnotłusty | 487 |
ser, ementaler pełnotłusty | 416 |
ser, brie pełnotłusty | 380 |
ser typu „Feta” | 360 |
ser, rokpol pełnotłusty | 322 |
ser, camembert pełnotłusty | 310 |
ser topiony, edamski | 578 |
mięso | zawartość fosforu mg/100 g produktu | ryby | zawartość fosforu mg/100 g produktu | produkty mleczne i jaja | zawartość fosforu mg/100 g produktu |
wątroba wieprzowa | 362 | sardynki w oleju | 430 | mleko odtłuszczone, w proszku | 1012 |
wątroba wołowa | 358 | śledź, solony | 341 | mleko pełne, w proszku | 765 |
mięso z piersi kurczaka | 240 | mintaj, świezy | 280 | ser twarogowy chudy | 240 |
mięso z piersi indyka, bez skóry | 238 | sardynka, świeża | 270 | mleko owcze | 158 |
baranina, udziec | 213 | łosoś, świeży | 266 | jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 122 |
wołowina, polędwica | 212 | dorsz, wędzony | 262 | jaja kurze całe | 204 |
produkty zbożowe | zawartość fosforu mg/100 g produktu | orzechy | zawartość fosforu mg/100 g produktu | nasiona i ziarna | zawartość fosforu mg/100 g produktu |
otręby pszenne | 1276 | orzechy pistacjowe | 500 | dynia, pestki | 1170 |
kasza gryczana | 459 | migdały | 454 | mak niebieski | 1022 |
płatki owsiane | 433 | orzechy arachidowe | 385 | słonecznik, nasiona | 784 |
płatki jęczmienne | 332 | orzechy laskowe | 333 | kakao 16%, proszek | 666 |
chleb żytni pełnoziarnisty | 245 | orzechy włoskie | 332 | sezamki | 342 |
warzywa | zawartość fosforu mg/100 g produktu | owoce | zawartość fosforu mg/100 g produktu |
soja, nasiona suche | 743 | rodzynki, suszone | 129 |
fasola biała, nasiona suche | 437 | morele, suszone | 127 |
groch, nasiona suche | 388 | figi, suszone | 122 |
soczewica czerwona, nasiona suche | 301 | porzeczki czarne | 58 |
czosnek | 153 | maliny | 33 |
chrzan | 120 | kiwi | 32 |
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
Porady eksperta