Gastrologia
Gastrologia (gastroenterologia) to dział medycyny, który zajmuje się oceną czynności i schorzeń szeroko rozumianego układu pokarmowego. Wykonywaniem badań w tym zakresie zajmuje się gastrolog, który zawsze zaczyna diagnozę problemu od wywiadu z pacjentem. Gastrologia pozwala wykryć i leczyć zarówno choroby uciążliwe, ale niegroźne, jak refluks, jak i zagrażające życiu jak nowotwory, czy choroba Leśniewskiego-Crohna.
W miarę jak spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, problemy gastrologiczne, zwłaszcza w społecznościach wysoko rozwiniętych przybierają na sile. Coraz więcej osób narzeka na nawracającą niestrawność, zgagę, czy problemy z regularnym wypróżnianiem. Zaburzenia prawidłowej pracy układu pokarmowego wcale nie muszą dotyczyć osób w podeszłym wieku. Często choroby o podłożu gastrologicznym diagnozuje się u osób młodych.
Dolegliwości lub powikłaania natury gastrologicznej często dają niespecyficzne objawy. Można do nich zaliczyć m.in. bóle żołądka i wzdęcia, mdłości, uczucie palenia w przełyku, ale także zaparcia lub odbijanie. Dlatego diagnostyka problemu często jest wieloetapowa. Typowe badania gastrologiczne obejmują badania krwi ze szczególnym uwzględnieniem enzymów wątrobowych i trzustkowych, diagnostykę obrazową (USG, RTG, RM, TK). Nieprzyjemnym, ale niekiedy niezbędnym badaniem gastrologicznym jest również gastroskopia, czyli badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego za pomocą kamery umożliwiającej podgląd stanu zdrowia chorego w czasie rzeczywistym. Odmienną wersją tego badania jest kolonoskopia, czy badanie obrazowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego.
Zarówno gastroskopia, jak i kolonoskopia wywołują u pacjentów znaczący dyskomfort, dlatego badania najczęściej wykonuje się w znieczuleniu. W przypadku podejrzenia zmian na tle nowotworowym można je połączyć również z pobraniem próbek tkanek do dalszych badań.
Pomoc gastrologa będzie nieoceniona w przypadku występowania chorób przewodu pokarmowego. Jego diagnoza jest niezbędna również podczas terapii nowotworowych obejmujących raka trzustki, wątroby, jelita lub żołądka.