Lecznicza nalewka z rokitnika zwyczajnego. Przepis
Nalewka z dzikich owoców rokitnika stosowana jest na dolegliwości żołądkowe, przeziębienia i choroby skóry. Nie wiesz, jak przygotować nalewkę z rokitnika? Oto sprawdzony przepis!
Rokitnik zwyczajny należy do rodziny oliwkowatych. Jest odporny na zimno i suszę. Jest pospolity w naszym kraju, ale trzeba pamiętać, że rokitnik zwyczajny znajduje się na liście gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną częściową.
Roślina ta rośnie dziko w Polsce jedynie wzdłuż linii brzegowej Bałtyku i w Pieninach, co oznacza, że w tych miejscach nie można zbierać owoców rokitnika. Legalnie można je pozyskiwać tylko z krzewów uprawnych.
Spis treści
- Wartości odżywcze rokitnika zwyczajnego
- Przetwory z rokitnika zwyczajnego
- Składniki na nalewkę z rokitnika
- Przepis na nalewkę z rokitnika
Wartości odżywcze rokitnika zwyczajnego
Intensywnie pomarańczowe owoce mają kwaśno-cierpki smak. Zawierają mnóstwo flawonoidów i witamin. Co ciekawe, rokitnik nie posiada enzymów rozkładających witaminę C i nie ulega ona degradacji.
Przetwory z rokitnika zwyczajnego
Owoce mają wyjątkowo dużo pektyn, nadają się więc na dżemy, konfitury i galaretki. Należy zbierać je po pierwszych przymrozkach i czym prędzej przerobić, bo w cieple szybko fermentują.
Składniki na nalewkę z rokitnika
- 1 kg owoców rokitnika
- 1 kg cukru
- 1,5 l alkoholu 70 proc.
Przepis na nalewkę z rokitnika
- Owoce umyj, dobrze osącz i wsyp do słoja, dodaj cukier i alkohol.
- Szczelnie zakręć i postaw w ciepłym, ciemnym miejscu na 6–8 tygodni, co kilka dni wstrząsaj słojem.
- Przecedź, zlej do butelek, odstaw w zimne miejsce na ok. pół roku.
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Zdrowie"