Lecznicza nalewka z czarnego bzu [PRZEPIS]
Nalewka z czarnego bzu będzie pomocna w leczeniu przeziębień - ma właściwości napotne, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Łagodzi też ból i przeczyszcza. Zobacz, jak przygotować nalewkę z owoców czarnego bzu według tradycyjnej receptury.
Nalewka z czarnego bzu (łac. Sambucus nigra) to obok soku bardzo prosty i smaczny sposób na wykorzystanie prozdrowotnych właściwości tej rośliny, która od wieków wykorzystywana jest w celach leczniczych. Niektórzy nazywają ją nawet bzem lekarskim czy aptecznym. Czarny bez rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, w parkach, nad rzekami. W medycynie naturalnej wykorzystuje się zwykle kwiaty i owoce bzu.
Spis treści
- Owoce czarnego bzu - właściwości lecznicze
- Składniki na nalewkę z czarnego bzu
- Przepis na nalewkę z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu - właściwości lecznicze
Owoce zebrane w baldachy są czarne i mają czerwony sok. Zbiera się je w sierpniu i we wrześniu, gdy jagody są już dojrzałe. Co ważne, nie należy ich jeść na surowo, gdyż zawierają sambunigrynę oraz prunazynę - substancje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Na szczęście obróbka cieplna (suszenie oraz gotowanie) neutralizuje te toksyny.
Owoce czarnego bzu to prawdziwa skarbnica wartościowych substancji, zawiera m.in.:
- antocyjany,
- pektyny,
- garbniki,
- kwasy owocowe,
- witaminy, szczególnie dużo witaminy C i beta-karotenu,
- sole mineralne: wapń, potas, sód, glin i żelazo.
Dzięki ich zawartości owoce czarnego bzu chronią nasz układ krwionośny, działają lekko przeczyszczająco i przeciwbólowo, a także napotnie i moczopędnie. Należą również do tzw. środków czyszczących krew, poleca się je jako lek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, a także toksyny w chorobach reumatycznych oraz skórnych.
Owoce czarnego bzu są także stosowane w stanach zapalnych żołądka i jelit, przy zaparciach, łuszczycy i suchym kaszlu, a także pomocniczo w nerwobólach i rwie kulszowej.
Składniki na nalewkę z czarnego bzu
• 1 kg owoców czarnego bzu
• 1 l spirytusu 96 proc.
• 0,5 l wody
• 25 dag cukru
Przepis na nalewkę z czarnego bzu
1. Owoce przepłucz na sicie, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem.
2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj.
3. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.
4. Po tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce.
5. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach.
Fragmenty artykułu pochodzą z miesięcznika "Zdrowie".
Czytaj też:
- Ratafia (sezonówka) - królowa nalewek. Jak ją zrobić?
- Przepisy na kosmetyki z czarnego bzu
- Lecznicza nalewka z owoców kaliny
- Sok z winogron - na co pomaga?
Porady eksperta