Jod - pierwiastek mądrości dla zdrowia mamy i dziecka
Jod to pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. Jego niedobór w trakcie ciąży może prowadzić do poważnych zaburzeń i niekorzystnie wpłynąć na system nerwowy dziecka. Dlatego przyszła mama powinna dbać każdego dnia o prawidłowy poziom jodu w swojej diecie.
Szacuje sie, że na całym świecie około półtora miliarda ludzi cierpi na mniejszy lub większy niedobór jodu. Podczas gdy u dorosłych niewystarczający poziom tego pierwiastka objawia się zaburzoną pracą hormonów tarczycy i tzw. wolem tarczycowym, u dzieci może dojść do jeszcze poważniejszych zaburzeń. Z upośledzeniem umysłowym włącznie.
Niedobór jodu w diecie można wykryć na podstawie badania moczu. Prawidłowy poziom to minimum 100 µg/l.Wahania poniżej tego poziomu świadczą o niedoborze i powinny zostać jak najszybciej skonsultowane z lekarzem. Innym badaniem pozwalającym ustalić, czy poziom jodu w naszym organizmie nie jest zbyt niski jest badanie poziomu hormonu TSH we krwi.
W ciąży i podczas karmienia należy uzupełniać niedobory jodu
Przyszłe mamy powinny badać poziom jodu podczas każdego kontrolnego badania moczu. Tylko poprzez regularną kontrolę poziomu jodu można zniwelować ryzyko powstania groźnego niedoboru. W jaki sposób jednak dostarczać odpowiedniej dawki każdego dnia? Kobiety w ciąży, poza używaniem jodowanej soli kuchennej (tej zazwyczaj w trakcie 9 miesięcy nie stosuje się zbyt wiele z uwagi na obrzęki), powinny również przyjmować specjalne preparaty jodowane. Są one zalecane także podczas karmienia. Jeśli kobieta z różnych przyczyn nie może karmić naturalnie, maluszkowi powinno podawać się jodowane mieszanki mlekozastępcze.
Dzienne zapotrzebowanie na jod:
- noworodki i niemowlęta do 6 miesiąca życia - 40 µg
- niemowlęta do 12 miesiąca życia - 50 µg
- dzieci do trzeciego roku życia - 70 µg
- dzieci w wieku 4-6 lat - 90 µg
- dzieci w wieku 7-9 lat - 120 µg
- starsze dzieci - od 150 do 160 µg
Dieta bogata w jod
Dorośli oraz starsze dzieci powinni przede wszystkim zwrócić uwagę na swoją dietę. Najlepiej, jeśli będzie bogata w ryby, produkty mleczne oraz warzywa. W ciągu doby nsz organizm potrzebuje około 160-200 mikrogramów (µg) jodu (kobiety w ciąży - 230 µg) . Nie jest to dużo, ale wiele produktów nieweluje obecność jodu, w związku z czym jego dzienna dawka powinna być większa.
Porady eksperta